Tkaní na stávku

Naučte se s námi utkat si svůj vlastní náramek přátelství na dřevěném stávku. Podle našeho postupu si můžete vytvořit dva náramky se stejný vzorem – jako negativ a pozitiv.

Tkaní s korálky je velmi jednoduchá technika vhodná pro začátečníky i děti. Utkané pásky ze stávku, nebo-li tkacího rámu, se dají využít k tvorbě náramků, přívěsků či spon do vlasů. Přišitím nebo přilepením utkaných ozdob si snadno můžete ozdobit libovolný doplněk – pásek, kabelku, penál, šperkovnici…

 

Tkací stávek

Dřevěný stávek na tkaní korálkových náramků, který je běžně k sehnání a který zde používáme, je velký 13 x 25 cm, není lakovaný. Je vhodný na tkaní náramků, náhrdelníků, přívěsků. je velmi levný, dostanete ho v obchodech s kreativním materiálem.

Jedná se o velmi jednoduchou a návykovou práci, která rychle přibývá a je tedy velice brzy za vámi vidět výsledek. Práce je zábavná pro dospělé i děti, které si na ní cvičí jemnou motoriku.

Tato práce je logická a jednoduchá, stačí dodržet pár základních pravidel. Prvním z nich je vytvoření předlohy na tkaní. Ostatní pravidla si ukážeme ve fotopostupu.

Kreslení předloh

Na čtverečkovaný papír si narýsujte tužkou tolik přímek, kolik nití chcete použít. To znamená, že chcete-li vyšít náramek šířky 4 korálků, potřebujete 5 nití v osnově, tedy 5 přímek. Nerýsujte nové přímky, ale obkreslujte ty, které jsou na papíře v rozmezí jednoho čtverečku. Každý čtvereček bude v návrhu znamenat 1 korálek.

Nyní si určete délku tkaného vzoru. Záleží na velikosti korálků. Čím drobnější korálky použijete, tím více čtverečků bude návrh obsahovat. Vyrovnejte si korálky vedle sebe a změřte si, kolik jich budete potřebovat. Pokud budete tkát velmi jednoduchý nebo abstraktní vzor, nákres nepotřebujete.

 

Náramky tkané na stávku

Budete potřebovat

  • tkací stávek
  • pevnou přízi nebo vyšívací bavlnku
  • jehly a skleněné korálky (v našem případě bílý a růžový rokaj)
  • čtverečkovaný papír
  • pastelky
  • gumu
  • pravítko
  • tužku

 

postup

 

 

1 Na tkací rám pevně napněte osnovu tak, aby mezi nitěmi byla stejná vzdálenost jako je šířka korálku. Délku osnovy nechte na koncích asi o 12–15 cm větší, než je délka náramku. Tyto centimetry příze budete potřebovat na zakončení. Délku náramku si určete podle zápěstí, postačí kousek stuhy omotat kolem ruky a pak ho změřit. Určíte si tak také, jak těsný nebo volný náramek kolem ruky chcete mít. Počet nití v osnově je vždy o jednu větší, než je počet korálků v řadě.

Tkát začínejte nití dlouhou 1–1,5 m, podle velikosti plánovaného výrobku. Nit navlékněte do jehly a upevněte na první niti osnovy. Navlékněte na ni korálky (počet na jednu řadu).

Korálky podvlečte pod osnovou na druhou stranu (doprava).

 

 

 

2 Zespodu korálky vmáčkněte mezi nitě osnovy. Každý korálek bude mít nit z obou stran.

 

 

 

3 Totéž si můžete prohlédnout na fotografiích. Navlékněte jednu řadu korálků.

 

 

 

4 Korálky vmáčkněte zespodu mezi nitě.

 

 

 

5 Jehlu s nití protáhněte všemi korálky nad osnovou. Navlečte další řadu korálků a postup opakujte. Pozor! Korálky je nutné dávat těsně vedle sebe, nit musí být pevně provlečená.

 

 

 

6 Při zakončení tkaní uvažte nit (stejně jako na začátku) k poslední niti osnovy, a ještě ji znovu provlečte dvěma až třemi řadami již utkaných korálků. Stejně postupujte, pokud vám došla nit během tkaní.

 

 

 

7 Dokončený vzor sejměte z tkacího rámu tak, že nitě osnovy svážete uzlíky (vždy dvě ležící vedle sebe). U náramků můžete na nitě osnovy připevnit zapínání, nebo pokud jste tkali náramek na vyšívací přízi, spleťte z obou konců copánky, které na ruku zavážete.

 

 


Realizace, text a foto: Alena Isabella Grimmichová

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek