Zdravé jahodové dezerty

Osvěžte se čerstvou chutí jahodových dezertů. Nejen, že jahody báječně chutnají, ale navíc jsou i skvělým zdrojem přírodního vitaminu C, organických kyselin a minerálních látek.

 

Roláda s jahodami a tvarohem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 160 g hladké mouky
  • 160 g cukru
  • 4 lžičky vlažné vody
  • olej na pomazání pečicího papíru

Na náplň:

  • 450 g tvarohu (v kostce)
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g čerstvých jahod
  • cukr moučka na posypání

 

1 Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a přimíchejte mouku. Z bílků ušlehejte nepříliš pevný sníh, po lžičkách do něj přidávejte vodu a dále šlehejte. Jakmile je tuhý, opatrně ho vmíchejte do žloutkové směsi. Plech potáhněte pečicím papírem, ten pomažte olejem a rovnoměrně na něj rozprostřete těsto. Pečte 10 minut v troubě na 170 °C.

2 Upečený korpus položte papírem vzhůru na lehce navlhčenou utěrku a papír stáhněte. Piškot zabalte i s utěrkou do ruličky a nechte vychladnout. Tvaroh vyšlehejte s cukrem. Vychladlý korpus opatrně rozviňte, pomažte částí tvarohu, poklaďte pokrájenými jahodami a potřete druhou částí tvarohu. Roládu pevně zaviňte a lehce poprašte cukrem.

 

 

 

Jahodové tiramisu

Doba přípravy: 30 minut + 8 hod chlazení Počet porcí: 6

  • 300 ml jahodového džemu
  • 120 ml pomerančového likéru Cointreau
  • 80 ml pomerančové šťávy
  • 450 g mascarpone
  • 320 ml smetany ke šlehání
  • 60 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 52 cukrářských piškotů
  • 700 g čerstvých jahod

 

1 V misce smíchejte džem, 50 ml Cointreau a pomerančovou šťávu. Mascarpone rozmíchejte se 40 ml Cointreau. Smetanu ušlehejte dotuha, pak k ní přimíchejte cukr, vanilkový extrakt, zbylých 30 ml Cointreau a nakonec ji vmíchejte k mascarpone. Čtvrtinou směsi s džemem vymažte skleněnou mísu o rozměrech 32 x 22 x 5 cm. Na džem naaranžujte část piškotů, aby zcela zakryly dno. Na ně rozprostřete druhou čtvrtinu směsi s džemem a zhruba polovinu ochuceného mascarpone.

2 Na mascarpone pečlivě – jednu vedle druhé – vyskládejte polovinu jahod. Potřete je třetí čtvrtinou džemové směsi, navrch rozdělte zbývající piškoty, potřete je zbylou čtvrtinou směsi s džemem a vše zakryjte zbylým mascarpone. Dejte na 8 hodin chladit. Podávejte ozdobené zbylými pokrájenými jahodami.

 

 

Jahodový cheesecake

Doba přípravy: 40 minut + 5 hod chlazení Počet porcí: 6

  • 150 g máslových sušenek
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 500 g krémového sýra
  • 50 g cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky želatiny v prášku
  • 50 ml vařící vody
  • 500 g jahod
  • 1 balíček červeného želé

1 Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozehřátým máslem. Směs nasypte na dno formy a důkladně upěchujte. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit do lednice.

2 Krémový sýr, smetanu, cukr a žloutky vyšlehejte dohladka. Želatinu rozmíchejte ve vroucí vodě, přidejte do sýrové směsi a ještě asi minutu šlehejte. Směs nalijte na sušenkový základ nechte v chladu nejméně 4 hodiny ztuhnout. Jahody překrájejte napůl a uspořádejte je na ztuhlý povrch cheesecaku. Červené želé připravte podle návodu a zalijte jím jahody. Nechte tuhnout asi 3 hodiny v lednici nebo 1 hodinu v mrazničce.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek