Šípkový džem

Inspirujte se barvami, tvary a chutěmi podzimní přírody a pusťte se do tvoření. Vlastnoručně vytvořené dekorace a dobroty udělají radost nejen vám, ale i vašim blízkým.

Budete potřebovat:

  • 500 g zralých šípků
  • 500 g cukru
  • přírodní pektin

Šípky odstopkujte, umyjte, dejte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte 30 minut. Nechte mírně vychladnout a potom tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Pokud je to potřeba, můžete přidat trochu vody. Rozmixovaná hmota by neměla být ani příliš hustá, ani moc tekutá. Nyní kaši propasírujte přes husté síto, abyste se zbavili semínek a chloupků. (Semínka můžete ještě jednou vrátit do hrnce, přidat trochu vody, 10 minut povařit, znovu propasírovat a získanou hmotu přidat k šípkovému pyré.) Vlijte pyré do hrnce, přidejte cukr a pektin (množství zvolte podle doporučení na obalu) a vařte, dokud směs nezhoustne a nezačne želírovat. Ještě horký džem naplňte do skleniček, uzavřete a nechte chvíli stát víčkem dolů, aby se víčka chytla. Džem skvěle chutná nejen na pečivu, ale dá se použít i do lineckého cukroví, a hlavně k sýrům, především k čerstvému kozímu sýru.


Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek