Slunečnice roční

Helianthus annus

Pěstovali ji už američtí indiáni před třemi tisíci lety, květy drobnokvěté slunečnice se používaly při korunovacích aztéckých kněžek Slunce. Do Evropy ji přivezli Španělé v 16. století. Později se dostala do Ruska a zde – jako genetická odchylka vzniklá srůstem několika stonků – vznikla dnešní velkokvětá slunečnice. Pokud ji pěstujete na zahradě, můžete využít všechny její části.

Jednoletá rostlina, jejíž květenství, velký úbor, dosahuje v průměru až 30 cm. Květenství je složené z více květů nahloučených vedle sebe. Květy jsou dvojího druhu: výrazné jazykovité květy, umístěné na kružnici na okrajové části úboru, bývají žluté, ale někdy až oranžové či do hněda. Tyto květy jsou však pouze sterilní a slouží k přilákání hmyzího opylovače. Druhé, trubkovité květy, jsou ve vnitřní části úboru. Stonek slunečnice roční může být až 3 metry vysoký.

Pěstování: Vysévejte na jaře (ne blízko brambor), po vzejití vyjednoťte na vzdálenost 30–45 cm.

Užívané části: Květy, lodyhy, semena.

Konzervování: Semena se suší.

 

V kuchyni:

Semena – se louskají z nažek a jedí syrová nebo pražená, přidávají do pečiva. Naklíčená semena do salátů (do 6 mm, později jsou trpké). Vylisovaný olej se používá při vaření.
Květy – syrová poupata do salátů nebo dušená (jako artyčoky).

V domácnosti:

Celá rostlina – Pěstuje se v blízkosti domu jako letní ochrana proti vzlínání vlhkosti.
Semena – Celé nažky jsou krmivem pro drůbež, aby se zvýšila snůška vajec.
Květy – Vaří se pro získání žlutého barviva.
Lodyhy – Vláknité části se užívají pro výrobu textilu a papíru. Spalují se a popel se rozhazuje jako draselné hnojivo.

 

V kosmetice:

Vylisovaný olej obsahuje vitamin F a jiné látky prospěšné pokožce.

Jak využít slunečnici

Přidejte slunečnicová semínka do pečiva, nebo si z nich udělejte pomazánku. Nasušené stonky můžete využít při výrobě ručního papíru z papírové hmoty.

 


Ruční papír
Vlákna z rozdrcených sušených stonků slunečnice můžete přimíchat do papírové kaše při výrobě ručního papíru. Můžete přidat i sušené okvětní lístky slunečnice a dalších rostlin.

 


Slunečnicový chléb s podmáslím
250 g vody, 100 g podmáslí, 2 lžíce oleje, 3 lžíce (asi 40 g) slunečnicového semínka, 1,5–2 rovné lžičky soli, 1,5 lžičky cukru, 120 g žitné celozrnné mouky, 170 g pšeničné celozrnné mouky, 250–260 g hladké mouky, 21 g droždí

Z trochy vody, mouky, cukru a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Pak přidejte zbylé suroviny a s pomocí robotu vypracujte těsto. Nechte asi hodinu na teplém místě nakynout. Vykynuté těsto na vále propracujte, poprašte moukou, přendejte na plech s pečicím papírem nebo fólií, horní část potřete slanou vodou, libovolně nařízněte, posypejte semínky a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pečte v troubě vyhřáté na 220°C asi 45–50 min.

 

Slunečnicová tinktura
5 lžic čerstvého slunečnicového květu zalijte 125 g lihu a nechte 14 dní na tmavém, chladném místě. Poté výsledek přeceďte a vylisujte. Užívejte třikrát denně 30 kapek s vodou jako lék proti horečce a na povzbuzení chuti k jídlu.

 

Slunečnicová pomazánka
160 g slunečnicových semínek, 25 g sušených rajčat, 25 g čerstvých rajčat, 1 lžička bylinkové soli, 1 stroužek česneku, 150–200 ml vody

Rozmixujte slunečnicová semínka, sušená i čerstvá rajčata, sůl, česnek a vodu. Pokud se vám pomazánka nezdá dostatečně jemná, přidejte ještě trochu vody.

 


Ovesné sušenky se slunečnicovými semínky
120 g ovesných vloček, 2 vejce, voda, 15 g hořkého kakaa, 30 g slunečnicových semínek, jedlá soda

V míse smíchejte vejce a kakao. Přidejte čajovou lžičku jedlé sody a vše důkladně promíchejte. Vložte do mísy ovesné vločky a slunečnicová semínka. Vše promíchejte, podle potřeby přilijte vodu, dokud nevytvoříte lepivou hmotu. Plech vyložte pečicím papírem a na něj tvořte sušenky asi 1 cm silné. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C, dokud nebudou křupavé a propečené i uvnitř.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek