Sporáček Nordica Cucinotta – crema má dvojnásobně prosklená dvířka a třízónové spalování, díky němuž je sklo dokonale čisté. Rošt lze nastavit pro zimní a letní provoz. Pokrmy lze ohřívat, vařit a přiobjednáte-li speciální rošt také grilovat na ohništi (Top-el)

Sporáky nejen úsporné

Jejich název je odvozen od slova „spořit“. Dlužno ovšem podotknout, že mnohá jsou nejen úsporná, ale jsou též skutečnou ozdobou našich kuchyní.

Člověk často vybírá očima. Výrobci sice neopustili klasickou bílou, šedou nebo černou, ta je dokonce v celonerezovém provedení supermoderní, ale rozvinuli barevnou škálu i u kuchyňských sporáků do sympatické šíře.

Rozhodujeme-li se, jakou vybrat barvu a dekor kachloví u sporáků K3 (Vysočanka), nebo volíme ze škály smaltů u kamen KVS Moravia či italské firmy Nordica, musíme samozřejmě myslet na to, jak máme zařízenou kuchyni. I když – oživit monotónní zařízení barevným sporákem někdy není na škodu.

Kuchyňské sporáky se většinou drží léty s úspěchem fungujícího obdélníkového tvaru, kde je volitelná pravá či levá úprava přikládání, výrobci však přicházejí i s užšími typy, připomínajícími spíše krbová kamna, která se vejdou do malého prostoru, nebo naopak rozšiřují sporák i o elektrickou troubu. Kuchyně jsou prostorem zcela neuniformním – proč by takové neměly být sporáky…

Litinový sporák Nordica Rosetta Maiolica s funkcí dvojího spalování má plotnu s dilatačními kruhy (vaření na otevřeném ohni) a u trouby přepínací klapku, směrující teplo pod plotnu nebo troubu (Nordica – Top-el)

Nové vymoženosti

Vzhled kuchyňských sporáků se mění i díky kvalitnímu kování, někdy zdobenému drobnými motivy, a změnám velikosti a povrchové úpravy topeniště i trouby. Dvířka topeniště bývají větší a prosklená, což přináší o něco více tepla do místnosti a o hodně větší vizuální požitek těm, kteří zrovna nevaří. Dvojitým sklem, odolným vysokým teplotám, je u některých typů sporáků opatřena i trouba. Dobrým pomocníkem je teploměr, který nám radí, jak moc pod buchty nebo husičku přikládat.

K účelným a příjemným vylepšením patří dvojí rošt v topeništi. V létě topíme na horním, oheň je blíže plotně, která se rychle rozehřeje, ale celá kamna zůstanou jen vlahá (spotřebuje se i méně paliva). V zimě topíme na roštu spodním, otočném a rozehřejeme celá kamna.

Kamna s povrchem z kachlů přidávají k porci tepla, které přichází do místnosti plotnou a celým povrchem, ještě akumulaci keramiky. Některá nabízejí díky dvouplášťové úpravě ještě teplo proudící vzhůru mezi boky topidla.
Samostatnou kapitolu by zasloužily sporáky se zabudovanými výměníky, které vedle klasické úspornosti (vaření a topení v kuchyni v jednom), nabízejí ještě možnost jedním topidlem vyhřát celý obývací prostor.

Typ Italy Termo D.S.A je určen i pro ústřední vytápění – za levými dvířky jsou skryty instalační prvky pro napojení na radiátory; jeho výkon je 18,5 kWh (Top-el)

Účinnost topení

Moderní sporáky mají vyšší účinnost než jejich levnější předchůdci. O efektivnější spalování, pro které výrobci používají název CB system (clear burning system = systém čistého spalování), se postará dodatečný přívod vzduchu do spalovací komory, způsobující tzv. pyrolitické spalování.

Primární vzduch jde zespodu pod rošt topeniště. Výrazně ovlivňuje spalování, a tím i samotný výkon kamen. Je důležitý především při jejich roztápění, kdy musí být zcela otevřen.

Nejdůležitější je však sekundární spalovací vzduch, výrazně ovlivňující i kvalitu emisí. Při jeho nedostatku dochází k velice nekvalitnímu spalování. Přes průduchy umístěnými v horní části kamen, často podél skla dvířek nebo nad nimi, se nasává vzduch, který je rozváděn dál do topeniště, kde způsobuje zplyňování dřeva. Oplachem skla dvířek zároveň zabraňuje jeho špinění.

Terciální spalování, někdy také nazývané „dvojí spalování“, je procesem, při němž se zužitkují i zbytky hořlavých plynů, které by jinak odešly nevyužity spolu se zplodinami komínem. Přívod terciárního vzduchu je buď na bocích, nebo v zadní části spalovací komory. Vzduch vedený kanálky podél spalovací komory se předehřeje na vysokou teplotu, čímž podpoří spalování dřevoplynu vznikajícího při spalování dřevní hmoty.

Sporáček Nordica Cucinotta – crema má dvojnásobně prosklená dvířka a třízónové spalování, díky němuž je sklo dokonale čisté. Rošt lze nastavit pro zimní a letní provoz. Pokrmy lze ohřívat, vařit a přiobjednáte-li speciální rošt také grilovat na ohništi (Top-el)

www.kvs-ekodivize.cz, www.top-el.cz, www.vysocanka.cz, www.thorma.sk, www.atekk.cz

 

 


Text: rub; foto: archiv firem

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek