Pestré saláty
Salát s vejcem a pečenými bramborami
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4
- 500 g brambor
- olivový olej
- 4 vejce
- 1 svazek ředkviček
- 1 salátová okurka
- směs listových salátů
- sůl
- pepř
Na rajčatový dip:
- 200 ml rajčatového protlaku
- 50 ml pikantního kečupu
- 2 stroužky česneku
- sůl
- cukr
1 Brambory uvařte do poloměkka a pak je pokapané olivovým olejem opečte na plechu v troubě. Vejce uvařte natvrdo. Omyté ředkvičky a okurku nakrájejte na kolečka, dejte do mísy, přidejte listový salát, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte.
2 Rajčatový protlak rozmíchejte s pikantním kečupem a prolisovaným česnekem a podle chuti oslaďte a osolte. Salát dejte na talíř, přidejte uvařená vejce nakrájená na čtvrtiny a pečené brambory. Podávejte s rajčatovým dipem.
Bramborový salát s ředkvičkami
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4
- 500 g brambor
- 1 svazek ředkviček
- 1 salátová okurka
- čerstvá pažitka
- čerstvý polníček
- 1 stroužek česneku
- citronová šťáva
- 1 lžíce pikantní hořčice
- 5 lžic olivového oleje
- sůl
- pepř
1 Oloupané salátové brambory nakrájejte na silnější plátky a uvařte je v osolené vodě.
2 Citronovou šťávu, prolisovaný česnek, hořčici, 5 lžic vody, olivový olej a nasekanou pažitku prošlehejte v misce. Dochuťte solí a pepřem.
3 Do mísy dejte polníček, ředkvičky a okurku – obojí nakrájené na kolečka – a uvařené brambory. Přelijte dresinkem a podávejte.
Salát s chřestem a hráškem
Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 6
- 1 svazek zeleného chřestu
- 1 okurka
- 1 svazek ředkviček
- 100 g čerstvého hrášku
- směs salátových listů
- rukola
Na dresink:
- čerstvá máta
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky medu
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
1 Chřest podle potřeby oloupejte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky, vložte na 1 minutu do vroucí vody, rychle zchlaďte v ledové vodě, nechte okapat a dejte do mísy. Přidejte nakrájenou okurku a ředkvičky pokrájené na kolečka, čerstvý hrášek, salátové listy a rukolu.
2 Několik lístků máty rozmixujte s vinným octem, hořčicí, medem a olivovým olejem. Podle chuti zálivku osolte a opepřete. Salát dejte na talíř, zakápněte dresinkem a podávejte.
Rychlý hlávkový salát s ředkvičkami
Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 6
- 1 hlávkový salát
- 1 svazek ředkviček
- 1 svazek jarní cibulky
Na dresink:
- 2–3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžičky medu
- 5 lžic olivového oleje
- sůl
- pepř
1 Hlávkový salát opláchněte, natrhejte na kousky a dejte do mísy. Přidejte na kolečka nakrájené ředkvičky a nadrobno nakrájenou jarní cibulku.
2 Citronovou šťávu smíchejte s medem a olivovým olejem, osolte a opepřete. Dresink přilijte k salátu a dobře vše promíchejte.