Pestré saláty

Čerstvé saláty s ředkvičkami, hráškem a další barevnou zeleninou zpestří vaše jarní menu a vzpruží tělo i mysl. Připravte si je každý den a zásobte se nezbytnými vitaminy.

Salát s vejcem a pečenými bramborami

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 500 g brambor
  • olivový olej
  • 4 vejce
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 salátová okurka
  • směs listových salátů
  • sůl
  • pepř

Na rajčatový dip:

  • 200 ml rajčatového protlaku
  • 50 ml pikantního kečupu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • cukr

 

1 Brambory uvařte do poloměkka a pak je pokapané olivovým olejem opečte na plechu v troubě. Vejce uvařte natvrdo. Omyté ředkvičky a okurku nakrájejte na kolečka, dejte do mísy, přidejte listový salát, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte.

2 Rajčatový protlak rozmíchejte s pikantním kečupem a prolisovaným česnekem a podle chuti oslaďte a osolte. Salát dejte na talíř, přidejte uvařená vejce nakrájená na čtvrtiny a pečené brambory. Podávejte s rajčatovým dipem.

 

 


Bramborový salát s ředkvičkami

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 500 g brambor
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 salátová okurka
  • čerstvá pažitka
  • čerstvý polníček
  • 1 stroužek česneku
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce pikantní hořčice
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

1 Oloupané salátové brambory nakrájejte na silnější plátky a uvařte je v osolené vodě.

2 Citronovou šťávu, prolisovaný česnek, hořčici, 5 lžic vody, olivový olej a nasekanou pažitku prošlehejte v misce. Dochuťte solí a pepřem.

3 Do mísy dejte polníček, ředkvičky a okurku – obojí nakrájené na kolečka – a uvařené brambory. Přelijte dresinkem a podávejte.

 

 


Salát s chřestem a hráškem

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 6

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 okurka
  • 1 svazek ředkviček
  • 100 g čerstvého hrášku
  • směs salátových listů
  • rukola

Na dresink:

  • čerstvá máta
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

1 Chřest podle potřeby oloupejte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky, vložte na 1 minutu do vroucí vody, rychle zchlaďte v ledové vodě, nechte okapat a dejte do mísy. Přidejte nakrájenou okurku a ředkvičky pokrájené na kolečka, čerstvý hrášek, salátové listy a rukolu.

2 Několik lístků máty rozmixujte s vinným octem, hořčicí, medem a olivovým olejem. Podle chuti zálivku osolte a opepřete. Salát dejte na talíř, zakápněte dresinkem a podávejte.

 

 


Rychlý hlávkový salát s ředkvičkami

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 6

  • 1 hlávkový salát
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 svazek jarní cibulky

Na dresink:

  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky medu
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

1 Hlávkový salát opláchněte, natrhejte na kousky a dejte do mísy. Přidejte na kolečka nakrájené ředkvičky a nadrobno nakrájenou jarní cibulku.

2 Citronovou šťávu smíchejte s medem a olivovým olejem, osolte a opepřete. Dresink přilijte k salátu a dobře vše promíchejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek