Voňavé jahody

Chuť a vůně čerstvých jahod právě utržených na zahrádce patří k těm nejlepším zážitkům, které nám jaro nabízí. Připravte si z nich zdravý dezert nebo vitaminy nabitý salát.

Svěží ovocný dezert

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 250 ml kysané smetany
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 300 g vyzrálého kiwi
  • 2 lžíce medu
  • 300 g čerstvých jahod
  • kulaté dětské piškoty

 

1 Kysanou smetanu vyšlehejte s měkkým tvarohem a moučkovým cukrem. Kiwi oloupejte, rozmačkejte vidličkou a smíchejte s medem.

2 Do pohárků vrstvěte na sebe smetanový krém, pyré z kiwi, piškoty, půlené jahody a na ně další vrstvu krému. Na vrchu dezert ozdobte půlenými jahodami. Před podáváním nechte asi 20 minut vychladit v lednici.

 

 


Salát s jahodami a špenátem

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4

  • 250 g baby špenátu
  • 80 g vlašských ořechů
  • 80 g sýru rokfór nebo niva
  • 250 g jahod

Na dresink:

  • 80 g malin
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžičky medu
  • 6 lžic olivového oleje
  • špetka soli
  • sezamová semínka

 

1 Špenát, nasekané ořechy, půlené jahody a nakrájený nebo rozdrobený sýr dejte do mísy.

2 Na dresink smíchejte rozmixované maliny, čerstvou pomerančovou šťávu a trochu soli a vmíchejte směs do olivového oleje. Porce salátu pokapejte dresinkem a podávejte.

 

 


Rozkvetlý salát s jahodami a hrozny

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 6

  • 200 g jahod
  • 200 g polníčku
  • 200 g bílého hroznového vína
  • hrst květů sedmikrásky

Na dresink:

  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce panenského oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vody

 

1 Polníček, půlené jahody a kuličky hroznového vína bez jader dejte do mísy a přelijte dresinkem připraveným z medu, citronové šťávy, oleje a vody.

2 Salát promíchejte a před podáváním každou porci ozdobte čerstvými květy sedmikrásky, které jsou také jedlé.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek