Voňavé jahody

Chuť a vůně čerstvých jahod právě utržených na zahrádce patří k těm nejlepším zážitkům, které nám jaro nabízí. Připravte si z nich zdravý dezert nebo vitaminy nabitý salát.

Svěží ovocný dezert

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 250 ml kysané smetany
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 300 g vyzrálého kiwi
  • 2 lžíce medu
  • 300 g čerstvých jahod
  • kulaté dětské piškoty

 

1 Kysanou smetanu vyšlehejte s měkkým tvarohem a moučkovým cukrem. Kiwi oloupejte, rozmačkejte vidličkou a smíchejte s medem.

2 Do pohárků vrstvěte na sebe smetanový krém, pyré z kiwi, piškoty, půlené jahody a na ně další vrstvu krému. Na vrchu dezert ozdobte půlenými jahodami. Před podáváním nechte asi 20 minut vychladit v lednici.

 

 


Salát s jahodami a špenátem

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4

  • 250 g baby špenátu
  • 80 g vlašských ořechů
  • 80 g sýru rokfór nebo niva
  • 250 g jahod

Na dresink:

  • 80 g malin
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžičky medu
  • 6 lžic olivového oleje
  • špetka soli
  • sezamová semínka

 

1 Špenát, nasekané ořechy, půlené jahody a nakrájený nebo rozdrobený sýr dejte do mísy.

2 Na dresink smíchejte rozmixované maliny, čerstvou pomerančovou šťávu a trochu soli a vmíchejte směs do olivového oleje. Porce salátu pokapejte dresinkem a podávejte.

 

 


Rozkvetlý salát s jahodami a hrozny

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 6

  • 200 g jahod
  • 200 g polníčku
  • 200 g bílého hroznového vína
  • hrst květů sedmikrásky

Na dresink:

  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce panenského oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vody

 

1 Polníček, půlené jahody a kuličky hroznového vína bez jader dejte do mísy a přelijte dresinkem připraveným z medu, citronové šťávy, oleje a vody.

2 Salát promíchejte a před podáváním každou porci ozdobte čerstvými květy sedmikrásky, které jsou také jedlé.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek