Malovaný nábytek z jižních Čech

Lidový malovaný nábytek vznikal převážně během 18. a 19. století. Malovaná výzdoba se v jednotlivých územních částech liší, a to jak převažující barevností, tak používanými motivy. Velkou bohatostí vyniká i nábytek z jižních Čech.

Malbou se zdobily především velké kusy nábytku, skříně a truhly, které stávaly v hlavní obytné světnici, případně drobnější kusy, jako misník, koutní skříňka, čelo postele či kolébka.

Výzdobě nábytku se věnovali buď přímo zruční truhláři, kteří nábytek zhotovili, případně někdo z jejich rodiny, hlavně ženy, talentovaní vesničané nebo členové selských rodin. K malování se používaly temperové nebo klihové barvy.
Tvarové řešení nábytku, jeho barevnost a motivy se měnily s vývojem dobových stylů. Jeho tvůrci se občas inspirovali i prvky z panského a měšťanského nábytku. Objevuje se například napodobení fládrů dřeva či intarzie, rozšířeným motivem byla větrná růžice a stylizovaný čtyřlístek. Většinu námětů však čerpali lidoví tvůrci v přírodě a v prostředí kolem sebe.

Odlišný styl malované výzdoby jihočeského nábytku zhruba odpovídá hlavním národopisným
oblastem. Jsou to Šumava, Doudleby a Blata.

 

Oblíbené kytice a ptáčci

Pro celou oblast Šumavy je typickým motivem nápadná vzdušná kytice na stoncích, na světlém podkladu. Na Prachaticku byly v oblibě pestře malované bohaté kytice, často ještě s ptáčky, někdy i figurálními motivy. Na Volarsku nás překvapí nábytek s fantastickými krajinnými náměty a s naivně ztvárněnými lesními zvířaty, jako jsou srnci, jeleni, bažanti a podobně. Malíři často používali i motivy s bohatě proplétanými stylizovanými rostlinami.

Objevuje se i figurální motiv

Na území s převahou německy mluvícího osídlení, hlavně v jižní části Českokrumlovska, nacházíme nábytek, který spojuje prvky české i sousední hornorakouské lidové kultury ve svérázný celek. Lidoví malíři tu používali základní bleděmodrý podklad, na který umísťovali drobné kvítky. Na honosných kusech se objevovaly i figurální prvky – kromě postav světců to byli monarchové, vojáci či dobové žánrové výjevy. Někdy tvůrci ještě na nábytek vlepovali papírové obrázky s figurálními motivy. Setkáme se i s nábytkem zdobeným stylizovanou krajinou. Na některých skříních a truhlách jsou i nápisy se jménem majitele a rokem vzniku. Z Doudlebska je známa výrazně barevná malba, kterou tvoří velká čtvercová a obdélníková pole s motivy kytic, vyrůstajících z květináče či vázy, nebo s obrázky věnečků. Pro jihočeská Blata je příznačná jemná měkká malba, ne příliš pestrá. Často ji tvoří geometrizující kompozice, kdy jsou rostlinné ornamenty rámovány do čtverců či obdélníků, mnohdy s nenápadným hnědým či jemně červeným podkladem. Rozsáhlou sbírku jihočeského lidového malovaného nábytku nabízí expozice Jihočeského muzea na tvrzi Žumberk u Nových Hradů, odkud jsou ukázky.

www.muzeumcb.cz


Text: Iva Tvrzová; foto: autorka a archiv

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek