Koupat, či nekoupat kočku?

Většina koček vodu nerada. Je tedy vůbec nutné tyto malé domácí šelmy trápit a vnutit jim koupel, přestože o to vůbec nestojí?

Je vůbec nutné kočku koupat? Záleží to především na tom, jakým druhem srsti byla obdařena. U dlouhosrstých se občasnému koupání nevyhnete, pokud chcete srst udržet skutečně čistou. Jak při tom správně postupovat?

Připravte si šampon vhodný pro zvířata. Potom zavřete všechna okna a dveře a zajistěte, aby v místnosti bylo teplo. Pokud se kočka bojí velikosti vany, použijte lavor nebo umyvadlo. Stačí zhruba 10 centimetrů vlažné vody – nebo akorát nad její tlapky. Dříve, než kočku dáte do vody, vyčistěte jí uši. Vytřete jí je vatovým tamponem zvlhčeným teplou vodou. Vyčistěte pouze viditelné části jejího ucha a nikdy se nepokoušejte čistit sluchový kanálek. Kočku před koupáním také vyčesejte nebo vykartáčujte – odstraníte tak uvolněnou srst.

Navlékněte si gumové rukavice, zvedněte kočku za zadní část krku a opatrně ji položte do mělké teplé vody. Namočte kočce záda, břicho a nohy. Můžete použít malý plastový hrnek nebo kelímek. (Dejte pozor, mnoho koček vyděsí, použijete-li sprchu nebo rozprašovač.) Použijte šampon pro zvířata a masírováním jej jemně naneste rovnoměrně po celém těle kočky, než ji opláchnete. Šamponu nenanášejte příliš, bylo by obtížné jej opláchnout. Šampony pro zvířata byly uzpůsobeny, aby nedráždily oči a uši, ale přesto se těmto částem vyhněte. Po opláchnutí kočku osušte teplým ručníkem. Pokud se vaše kočka nebojí hluku, můžete její srst vyfoukat fénem. V opačném případě ji zabalte do ručníku a vytřete do sucha. Nebuďte překvapeni, pokud se po koupání začne zase olizovat, snaží se pouze upravit si srst podle svých představ.


Text: red; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Tipy pro úsporné a zdravé pěstování

Tipy pro úsporné a zdravé pěstování

Nemusíte mít zahradu, abyste se mohli pustit do pěstování rostlin pro zkrášlení svého prostředí i užitek z plodů. Využít můžete i balkon a vnější či vnitřní okenní parapety. Jako nádoby a pomůcky vám poslouží nejrůznější věci, které máte po ruce.

Celý článek

Bylinky pro detoxikaci organismu

Bylinky pro detoxikaci organismu

Detox organismu není žádné zázračné probuzení přívalem energie, ale spíše snaha o zrychlení metabolismu a podporu činnosti jater a ledvin, která vede k vyloučení škodlivin z těla.

Celý článek