Léto na grilu

Propadli jste grilovací mánii? Zkuste své oblíbené recepty obohatit o další vyzkoušené tipy – pro milovníky masa i pro zapřísáhlé vegetariány.


Vepřový grill-burger

Budete potřebovat:

  • 750 g mletého vepřového masa
  • 1 svazek čerstvé plocholisté petrželové natě
  • 5 plátků prorostlé slaniny
  • čerstvě mletá hrubozrnná mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř čtyř barev
  • červená cibule
  • kyselé okurky
  • velké rajče
  • majonéza
  • ostrý kečup
  • lístky salátu
  • hamburgerové bulky

 

recept

1 Vepřové mleté maso osolte, opepřete a přidejte do něj nasekanou petrželovou nať. Promíchejte a dejte do chladu.
2 Najemno nakrájejte červenou cibuli, na plátky okurky, rajčata a oberte a operte listy salátu. Rozpálíme gril, žulový kámen nebo grilovací pánev.
3 Z masa vytvořte 5 placek vysokých 1,5 až 2 cm.
4 Grilujte na rozpáleném grilu po obou stranách. Plátky slaniny opečte na pánvi do křupava.
5 Rozříznuté bulky opečte z vnitřní strany na sucho na grilu. Spodní část bulky potřete majonézou, posypte nasekanou cibulkou, plátky rajčete a poklaďte listy salátu. Na ně položte maso, poklaďte plátky okurky, opečenou křupavou slaninou a přiklopte horní částí bulky, z vnitřní strany potřenou dobrým kečupem.

 

 


Grilované lilky

Budete potřebovat:

  • 2 lilky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 5 lžic olivového oleje
  • barevný pepř
  • sůl
 

recept

1 Lilky nakrájejte na plátky a osolte, abyste je zbavili hořké chuti. V malé misce smíchejte olivový olej a drcený česnek. Přidejte mletý barevný pepř, lístečky rozmarýnu a promíchejte.
2 Plátky lilku vysušte papírovým ubrouskem a potřete jej připravenou směsí. Lilek grilujte z obou stran.
3 Hotový lilek podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu. Podobně můžete připravit i jinou zeleninu – papriku, cibulky, žampiony a další.

 

 


Kuřecí v bylinkové marinádě

Budete potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa
  • 100 ml olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce nasekaného tymiánu
  • 2 polévkové lžíce nasekané petrželky
  • 2 polévkové lžíce nasekané bazalky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

recept

1 Kuřecí prsa očistěte a každé prso rozřízněte na dva tenčí plátky.
2 V misce smíchejte olivový olej, bylinky, citronovou šťávu, sůl a pepř. Do marinády naložte kuřecí prsa na dvě hodiny.
3 Maso grilujte asi 5 minut z každé strany a během grilování ho potírejte marinádou.
4 Podávejte s čerstvou nebo grilovanou zeleninou.

 

 


Losos grilovaný v papíru

Budete potřebovat:

  • 500 g filetů z lososa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl
  • pepř
  • pečicí papír

 

recept

1 Filety lososa očistěte, potřete olivovým olejem a citronovou šťávou. Osolte je, opepřete a nechte hodinu odležet v lednici.
2 Pečicí papír potřete olejem a rybu do něj zabalte.
3 Na rozpáleném grilu pečte z obou stran asi 10 minut. Podávejte s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

 

 


Vepřový steak se salsou verde

Budete potřebovat:

  • 500 g vepřového masa (krkovice, kotlety)
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

Na salsu verde:

  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 malá hrst čerstvého koriandru
  • 1 malá hrst lístků čerstvé máty
  • 1 čerstvá chilli paprička bez semínek
  • 1 stroužek oloupaného česneku
  • 2 pórky
  • 2 rajčata
  • čerstvá šťáva z jedné limetky
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

 

recept

1 Maso nakrájejte na vyšší plátky (2–3 cm silné), potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a grilujte po obou stranách na rozpáleném grilu. Potom nechte chvíli odpočinout.
2 Připravte salsu verde: najemno nasekejte koriandr, mátu, česnek, mátu, papričku, pórky a rajčata a dejte do mísy. Osolte, opepřete, přidejte limetkovou šťávu a olivový olej. Vše dobře promíchejte a ochuťte podle potřeby.
3 Odpočinuté maso nakrájejte na tenké plátky a servírujte s připravenou salsou verde a grilovanou zeleninou.

 

 


Zeleninové špízy

Budete potřebovat:

  • 4 klásky kukuřice
  • cuketu
  • červenou a žlutou papriku
  • šalotky
  • cherry rajčátka
  • grilovací jehly nebo špejle
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • Sůl
  • bylinkové máslo

 

recept

1 Kukuřičné klasy očistěte a uvařte je v osolené horké vodě. Poté je nakrájejte na špalíčky dlouhé asi 3 cm. Papriky nakrájíme na čtverečky, šalotky překrojte napůl a rozeberte na plátky, cuketu nakrájejte na kolečka.
2 Střídavě napichujeme na grilovací jehly kolečka cukety, kukuřice, paprik, šalotky a kuličky cherry rajčátek. Osolte a zakapejte citronovou šťávou. Uložte na gril, dejte na špízy bylinkové máslo a nechte jej rozpustit. Grilujte 8 až 10 minut.
3 Podávejte jako přílohu k masu nebo samostatný pokrm.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek