Pochutnejte si a zchlaďte se!

Máte chuť na něco sladkého a přitom chladivého? Udělejte si dobrou domácí zmrzlinu, sorbet či osvěžující dezert. Jen z přírodních produktů, bez přidaných barviv a konzervačních látek.


Malinový sorbet

Budete potřebovat

  • 500 g malin
  • 175 g cukru
  • 600 ml vody
  • 1 pomeranč (šťávu)
  • 3 bílky
  • maliny
  • mátu na ozdobení

Maliny rozmixujte a propasírujte přes síto, abyste odstranili pecičky. Vodu nalijte do hrnce, přidejte cukr a svařte sirup. Nechte ho vychladnout a pak do něj vmíchejte malinové pyré a pomerančovou šťávu. Nalijte směs do mělké nádoby a dejte ji na 2 hodiny do mrazničky, až se začne tvořit tříšť. Pak ji vyklopte do misky a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do malinové směsi. Vraťte směs do mrazáku a nechte mrazit, dokud neztuhne. Asi 30 minut před podáváním dejte sorbet do lednice trochu povolit.

 

 


Rychlá vanilková zmrzlina

Budete potřebovat

  • 4 vejce (oddělené bílky a žloutky)
  • 175 g cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 450 ml smetany ke šlehání

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Postupně, po lžících, do něj zašlehejte cukr, dokud sníh nebude velmi tuhý a lesklý. V jiné míse důkladně, při vysoké rychlosti, vyšlehejte žloutky. Pak je spolu se šlehačkou vmíchejte do sněhu. Naplňte směs do ploché nádoby a nechte 8 hodin mrazit v mrazničce. Asi 10 minut před podáváním přendejte zmrzlinu do lednice, aby povolila.

 

 


Crème brûlée

Budete potřebovat

  • máslo na vymazání forem
  • 4 žloutky
  • 30 g vanilkového cukru
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 60 g třtinového cukru
  • 6 malých ohnivzdorných misek

Ohnivzdorné mističky vymažte máslem. Ve velké míse ušlehejte žloutky s vanilkovým cukrem. Smetanu zahřejte těsně pod bod varu a pak ji za stálého míchání přilijte ke žloutkům. Směs naplňte do misek. Postavte je do pekáčku a nalijte do něj vodu tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 25 minut, až krém zpevní. Nechte vychladnout. Pak krém posypte třtinovým cukrem, postavte misky pod rozehřátý gril a nechte cukr rozpustit a zkaramelizovat do sytě hnědé barvy. Před podáváním nechte krém 1–2 hodiny vychladit v lednici.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek