Zavařujeme červené ovoce

Jahody, třešně, višně, rybíz… nevíte, co s letošní úrodou červeného ovoce? Připravte si z něj výborné domácí zavařeniny, které vám v zimě přijdou k chuti.

Rybíz jako brusinky

Budete potřebovat

  • 1 kg červeného rybízu
  • 250 ml vody
  • 250 ml octa
  • 150 ml vody
  • 650 g cukru
  • několik celých hřebíčků
  • kousek celé skořice

Odstopkovaný a propláchnutý rybíz spařte nálevem z vody a octa a sceďte. Do hrnce nalijte 150 ml vody, přidejte cukr, koření a rybíz, přiveďte k varu a 10 minut povařte. Ještě horký rybíz plňte do čistých vyhřátých sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 


Jahody v cukru

Budete potřebovat

  • 1 kg jahod
  • 300 g pískového cukru

Očištěné jahody v hrnci prosypte jemným cukrem a nechte 12 hodin odležet. Druhý den ovoce naplňte do sklenic, uzavřete a sterilujte 10 minut při 80 °C.

 

Višně v cukru

Budete potřebovat

  • 1 kg dobře vyzrálých višní
  • 1 kg cukru
  • hnědý rum podle chuti

Omyté a vypeckované višně vkládejte do sklenic a prosypávejte cukrem. Trochu je ve sklenici smáčkněte, aby se jich co nejvíce vešlo a příliš pak neplavaly. Podle chuti můžete přidat do každé sklenice trochu hnědého rumu. Zavíčkujte a sterilujte 15 minut při 80 °C.

 


Třešňový džem s medem

Budete potřebovat

  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 350 g medu
  • pomůcku k želírování 3:1
  • 50–100 ml vody
  • 1 lžíci vanilkového cukru

Vypeckované třešně v hrnci podlijte vodou a rozvařte (nebo je nevařte, syrové rozmixujte a zahřejte). Smíchejte 1 lžíci cukru s přípravkem na želírování. Směs vsypte do horkého ovoce a 5 minut povařte. V poslední minutě přidejte med. Zda je džem dost hustý zjistíte, když dáte jednu lžičku džemu na talířek a necháte vychladnout. Horký džem naplňte do připravených čistých sklenic. Uzavřete, na chvíli otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek