Ozdobte si zavařeniny!

Blíží se doba zrání, a tím pádem i zavařování. Chcete svými domácími zavařeninami někomu udělat radost? Pak by měly mít nejen originální obsah, ale i obal. Inspirujte se našimi nápady.

Dekorativní visačky

Nejjednodušší je opatřit sklenici jen vlastní visačkou. Mezi papíry na scrapbook najdete i spoustu takových, které jsou potištěné motivy ovoce a zeleniny. Když je zkombinujete s několika jednobarevnými či jemně vzorovanými čtvrtkami, můžete vytvořit různé visačky.

 


1. Ozdobnými nůžkami si vystřihněte nejdřív motiv ovoce, pak o něco větší bílý, a nakonec červený papír.
2. Obrázek na něj nalepte pomocí 3D lepítek – malých oboustranně lepících čtverečků.

 


Visačky mohou být různě tvarované – pomocí děrovačky můžete vyrazit přímo visačku nebo jen u čtverce zaoblit rohy. Pak si vystřihněte jednotlivé motivy ovoce. Na visačku navrstvěte vzájemně ladící papíry a motivy. Nakonec pomocí děrovacích kleští udělejte otvor a uvažte stužku nebo bavlnku.

 

Jak zkrášlit skleničky

 


Při zdobení nezapomeňte ani na víčko. Obkreslete ho na barevný papír, vystřihněte a víčko jím přelepte. Do středu přilepte navrstvenou kytičku, která má uprostřed malou půlkulatou perličku. Boky můžete polepit stužkou.

 


Kulatou sklenici oblepte jutovou stuhou. Nejlépe drží rychleschnoucí tekuté lepidlo na papír a dřevo. Na oranžovou jutu přilepte nejdřív pásek ze žlutého papíru a na něj pásek se zeleninovými známkami. Jednu známku odstřihněte a nechte si ji na výrobu visačky, kterou přivážete na hrdlo sklenice zeleným jutovým provázkem. Na sklenici s hnědou jutou je přilepena oválná nálepka. Důležité je tu pořadí lepení: nejdřív přilepte na jutu dva papírové ovály, pak zelenou stuhu a nakonec pomocí 3D lepítek obrázek.

 


Pokud budete připravovat bylinkový ocet, nemělo by být zdobení sklenice příliš výrazné, aby byly vidět i bylinky uvnitř. Láhev pořádně umyjte a do středu namalujte světle žlutou akrylovou barvou obdélník, na který po zaschnutí nalepíte vystřižený motiv bylinky. Okraje olemujte nepravidelnou vlnovkou pomocí měděné kontury na sklo.

 


Jste-li milovníky starých časů, můžete usušené bylinky darovat ve staré lékovce, která vypadá jak z babiččiny krabičky. Polepte ji papírem s vintage motivy květin a písma, hrdlo omotejte krouceným provázkem, na který zavěsíte malou kovovou ozdobu. Kolem uzlíku provázku přilepte drobné papírové kytičky.

Tip

Ozdobné sklenice, například na ovocnou šťávu, bylinkový ocet nebo vlastnoručně vypěstované a nasušené bylinky, si můžete vyrobit předem – třeba v některý deštivý den. A jistě vám při tom rády pomůžou i děti.


Scrapbookové papíry

Vyrábějí se v tisících různých designů a najdete na nich snad každý motiv, jaký si vzpomenete. Ovšem kromě velkého výběru mají ještě další výhody – na všech najdete nápisy Acid free a Lignin free, což znamená že mají speciální složení, díky němuž neblednou a nekřehnou po mnoho let. Srapbookové papíry bývají čtvercové a mají pro nás poněkud neobvyklé rozměry 30,5 x 30,5 cm, případně jsou menší – vycházejí totiž z tradiční americké míry, kdy se tyto papíry vyráběly ve velikosti 12 x 12, 8 x 8 a 6 x 6 palců. Velké papíry se prodávají většinou po jednom papíru, ty menší v sadách. Koupit je můžete v prodejnách výtvarných potřeb, největší výběr mívají e-shopy specializované na scrapbooking – například www.scrapovani.cz

 


Realizace, text a foto: Sylva Šporková, www.scrapovani.cz

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek