dav

Háčkované náušnice

Uháčkujte si něžné krajkové náušnice – krásný doplněk k jarním a letním šatům. Postup je jednoduchý a můžete si jich snadno vytvořit více párů v různých barvách.

Budete potřebovat

  • přízi Kordonet 50
  • háček č. 4
  • háček na náušnici,
  • ozdobný korálek

 


Použité zkratky

PO – pevné oko
ŘO – řetízkové oko
KS – krátký sloupek
PDS – polodlouhý sloupek
2DS – dvakrát nahozený dlouhý sloupek
pikotka – 3 ŘO a KS

 

Postup

1. řada: 5 ŘO spojte do kruhu.
2. řada: 2 ŘO jako náhrada prvního PDS, PDS, 2 ŘO, 2 PDS, 2 ŘO… Opakujte do konce řady 8x (máte 8 mezer), PO. Práci otočte.
3. řada: 3 ŘO jako náhrada za první 2DS. Nyní 2DS sháčkujte v jeden, tudíž poslední očko necháte na háčku a háčkujete ještě 3x 2DS. Na háčku máte celkem 5 oček, nahoďte a všechny najednou provlékněte. 3 ŘO, 4x 2DS stejným způsobem jako první, 3 ŘO… Opakujte stejným způsobem do konce řady, celkem 8 mezer. Ukončete PO.
4. řada: Po celém obvodu háčkujte KS a pikotky. Do mezer háčkujte 2 KS, pikotka, 2 KS. Do sháčkovaných 2DS háčkujte 1 KS, pikotka, 1 KS. Takto pokračujte až do konce řady, ukončete PO.
Stejným způsobem uháčkujte i druhou náušnici.
Dokončení: Nakonec přišijte háček náušnice a střed háčkovaného květu ozdobte našitím ozdobného korálku.

 


Realizace, text a foto: Dana Hojgrová – Truhlice; truhlicek.blogspot.cz

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek