Pečené i nepečené jarní dezerty

Jahody a rebarbora se skvěle doplňují a mají osvěžující nakyslou chuť, díky které se skvěle hodí do sladkých dezertů. Můžete si třeba upéct netradiční bábovku nebo si připravit klasický kompot.

Pohár s mascarpone a jahodami

Budete potřebovat

  • 400 g čerstvých jahod
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 40 g moučkového cukru

 

Asi čtvrtinu jahod odložte stranou. zbytek vložte do hrnce, přidejte cukr a vanilkový cukr a pomalu přiveďte k varu. 2–3 minuty poduste a pak přilijte kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody. Promíchejte s jahodovým rozvarem a nechte vychladnout.

Smetanu ke šlehání vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do tuhé šlehačky a postupně ji přimíchejte k mascarpone. Do sklenic pak dejte krém a na něj jahodové pyré (můžete také vrstvy střídat), vršek poháru ozdobte půlenými jahodami.

 

 


Babiččin rebarborový kompot

Budete potřebovat

  • 800 g rebarbory
  • 170 g cukru
  • 5 ks hřebíčku
  • 10 lístků čerstvé meduňky
  • kousek skořice
  • 2 lžíce strouhané citronové kůry
  • 2 l vody

 

Rebarboru nasypte do hrnce, přidejte cukr, hřebíček, skořici, zalijte vodou a přiveďte k varu, vařte 3-5 minut. Odstavte z ohně a nechte 10 minut stát. Pak k rebarboře přidejte citronovou kůru a lístky meduňky. Lehce promíchejte a před podáváním nechte vychladnout.

 

 


Jahodovo-rebarborová bábovka

Budete potřebovat

  • 100 g rebarbory
  • 100 g jahod
  • 200 g cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/8 l mléka
  • 1 lžičku skořicového cukru
  • 1 lžičku vanilkového cukru

Rebarboru oloupejte, nakrájejte na kostičky (zhruba 1 cm) a posypte zbylým cukrem, jahody přepulte. Utřete máslo se 150 g cukru, přidejte mouku, špetku soli, žloutky, prášek do pečiva, mléko, a nakonec přimíchejte sníh ušlehaný z bílků. Část těsta nalijte do vymazané a moukou vysypané formy, přidejte část ovoce, pak opět těsto a ovoce, nakonec dolijte zbytek těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova. Upečenou bábovku nechte zchladnout ve formě a pak ji vyklopte a pocukrujte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek