Zavářky a vložky do polévek

Rádi byste vyzkoušeli nějakou novou zavářku do klasického čirého vývaru? Pojďte s námi nahlédnout do moudrých kuchařských knih a inspirujte recepty, které prověřil čas.

Polévkové strouhání

  • 140 g hrubé mouky
  • 1 vejce

Prosetou mouku nasypte na vál, přidejte vejce a vypracujte hodně tuhé těsto. Pak ho nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte rozprostřené na vále zaschnout. Zaschlé strouhání vařte asi 5 minut.

 


Fritátové nudle

  • 1 menší vejce
  • asi 125 ml mléka
  • 60 g hladké mouky
  • sůl
  • 30 g sádla

Do misky dejte mouku, přidejte rozkvedlané vejce, sůl, přilijte mléko a vše promíchejte v hladké řídké těsto. Z těsta upečte v pánvi na rozpáleném tuku tenké omelety. Upečené omelety stočte, nakrájejte na širší nudle a pak je vkládejte do jednotlivých porcí vývaru těsně před podáváním

 


Moučné nočky

  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • 80 g polohrubé mouky
  • asi 1 lžíce mléka
  • trochu soli
Máslo a vejce v misce vymíchejte do pěny, přidejte polohrubou mouku, mléko a sůl, a těsto dohladka promíchejte. Lžičkou tvořte z těsta malé nočky a zavářejte je do vody nebo do vývaru. Nočky vařte pomalu asi 8 minut.

 


Játrové nočky

  • 100 g hovězích jater
  • 20 g morku
  • 40 g sádla
  • 1 vejce
  • 2 žemle
  • sůl
  • trochu majoránky a pepře
  • 30 g strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g cibule
  • petrželka
  • 125 ml mléka

Hovězí játra utřete nožem a prolisujte sítem nebo umelte na strojku. Na sádle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a petrželku, dejte do misky a nechte vychladnout. Pak osmaženou cibuli utřete s vejcem, přidejte prolisovaná játra, sůl, majoránku, utřený česnek, pepř, morek a v mléce namočené a vymačkané žemle. Směs dobře promíchejte, přimíchejte do ní strouhanku a přikryté nechte asi 30 minut odpočinout. Ze směsi tvořte lžičkou malé nočky, vkládejte do vařící osolené vody, nechte asi 5 minut povařit, pak je vyjměte a vložte do polévky.

 

Šunkové knedlíčky

  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 120 g uvařených brambor
  • sůl
  • 25 g hrubé mouky
  • 30 g šunky
  • asi 20 g strouhanky

Uvařené a oloupané brambory ihned prolisujte a nechte vychladnout. V misce utřete máslo do pěny, přidejte vejce, sůl, najemno nakrájenou šunku, prolisované brambory, mouku a strouhanku a vše promíchejte. Z těstíčka utvořte malé knedlíčky, povařte je asi 5 minut v osolené vodě a před podáváním je vložte do vývaru.

Piškotový svítek

  • 50 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 20 g másla
  • sůl
  • 20 g másla na vymazání
  • trochu mouky na vysypání plechu

Z bílků ušlehejte sníh, zlehka do něj přimíchejte žloutky, mouku a sůl. Nakonec přimíchejte rozpuštěné máslo. Těsto stejnoměrně rozetřete na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a v mírné troubě pečte asi 20 minut, až se začne po stranách oddělovat od plechu. Upečený svítek vyklopte na prkénko, nechte trochu vychladnout a pak nakrájejte na stejnoměrné kostičky, obdélníčky apod. Nakrájený svítek nahřívejte nad párou a pak vložte do polévky.

Kapání

  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 40 g mouky
  • sůl

Do osolené mouky nalijte v mléce umíchané vajíčko a připravte si řídké těstíčko. Lijte ho přes vidličku do vařící polévky. Kapání vařte v polévce 4 minuty.

Nudle

  • 80 g mouky
  • 1 vejce

Do prosáté mouky udělejte důlek, přidejte vejce a vypracujte tuhé těsto. Potom je vyválejte na tenkou, kulatou placku a usušte. Z oschlé placky nakrájejte pruhy, složte je na sebe a nakrájejte na jemné nudličky. V polévce vařte nudle 4 minuty. Těsto nesolte, neboť by neuschlo. Ze stejného těsta můžete připravit i čtverečky do polévky.

 

Špenátové knedlíčky

  • 30 g slaniny
  • 2 žloutky
  • 100 g špenátu
  • 2 bílky
  • 2 zrnka tlučeného pepře
  • 100–150 g housky
  • sůl

Kousek slaniny nakrájejte na kostečky a rozpusťte. Když vychladla, utřete ji se solí a žloutky, přidejte uvařený, prolisovaný špenát, pepř, z bílků sníh a podle potřeby strouhanou housku. Z těsta dělejte malé knedlíčky a zavařte je do polévky.

 

Krupicové nočky

  • 1/8 l mléka
  • 60 g krupice
  • 30 g másla
  • 30 g mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • z 1 bílku sníh
  • sůl
  • na špičku nože koření

Mléko povařte s máslem a solí, pak přisypte krupici, stále míchejte a uvařte hustou kaši. Do vychladlé kaše zamíchejte vejce, žloutek, mouku, tlučený květ nebo ustrouhaný oříšek a nakonec z bílku sníh. Kávovou lžičkou vykrajujte nočky, a zvolna je povařte 6–8 minut.


Recepty jsme vybrali z kuchařek Viléma Vrabce a Marie Janků Sandtnerové

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek