Zahřejte se…

Zažeňte podzimní chmury u lahodného horkého nápoje. Pozvěte na něj příjemnou společnost a dobrá nálada se jistě rychle dostaví.

Lahodný punč

500 ml červeného vína, 200 ml rumu, 750 ml slabého čaje, 140 g cukru, 3 pomeranče, 1 citron, 2 hřebíčky, kousek skořice

Uvařený slabý čaj oslaďte, smíchejte s pomerančovou a citronovou šťávou a přiveďte k varu. Pak přilijte rum s vínem a přidejte koření. Punč opět zahřejte až k bodu varu. Horký punč nalévejte do nahřátých sklenic.

 

Staroanglický vánoční punč

2 citrony, 300 g moučkového cukru, 1 l vody, ½ muškátového oříšku, 500 ml rumu (nikoli tuzemského), 200 ml koňaku (může být brandy).

Kůru z citronu nastrouhejte, přidejte cukr, šťávu z citronů a zalijte vařící vodou. Muškátový oříšek nastrouhejte do nápoje a nechte stát asi 5 minut. Přeceďte přes plátno, smíchejte s rumem a koňakem. Podávejte horký.

 

Bezinkový vinný grog

500 ml bezinkové šťávy, 0,7 l červeného vína, 3 sáčky punčového koření, 5 lžic javorového sirupu (nebo medu), 250 ml rumu (nikoliv tuzemského), několik plátků citronu

Bezinkovou šťávu a červené víno ohřejte s punčovým kořením. Vše nechte 10 minut odstát a přidejte javorový sirup a rum. Do každé sklenice vložte ½ plátku citronu a zalijeme grogem.

 

Finský vánoční nápoj

300 ml vody, 100 g cukru, 5 hřebíčků, kousek skořice, 1 čajová lžička semínek kardamomu, 1 l červeného vína, 100 ml vodky

Vodu, cukr a koření vložte do hrnce, přiveďte k varu a nechte chvilku vařit pod pokličkou. Po 3 minutách zmírněte plamen, přidejte víno a vodku. Opatrně přiveďte znovu k bodu varu, ale již nevařte – nápoj odstavte. Podávejte ve sklenicích s rozinkami a mandlemi.

 

Horké brusinky

600 ml brusinkového nektaru, 8 lžic hnědého cukru, 6–8 hřebíčků, 1 rulička skořice, 2 pomeranče, 16 cl rumu, čerstvé americké brusinky

Brusinkový nektar svařte společně s hnědým cukrem, hřebíčkem a skořicí. Sejměte z plotýnky a nechte pár minut vyluhovat. Vymačkejte pomeranče a šťávu vmíchejte ke svařenému brusinkového nektaru. Podle chuti přilijte rum. Ozdobte čerstvými brusinkami a pomerančem rozkrájeným na dílky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…