Zahřejte se…

Zažeňte podzimní chmury u lahodného horkého nápoje. Pozvěte na něj příjemnou společnost a dobrá nálada se jistě rychle dostaví.

Lahodný punč

500 ml červeného vína, 200 ml rumu, 750 ml slabého čaje, 140 g cukru, 3 pomeranče, 1 citron, 2 hřebíčky, kousek skořice

Uvařený slabý čaj oslaďte, smíchejte s pomerančovou a citronovou šťávou a přiveďte k varu. Pak přilijte rum s vínem a přidejte koření. Punč opět zahřejte až k bodu varu. Horký punč nalévejte do nahřátých sklenic.

 

Staroanglický vánoční punč

2 citrony, 300 g moučkového cukru, 1 l vody, ½ muškátového oříšku, 500 ml rumu (nikoli tuzemského), 200 ml koňaku (může být brandy).

Kůru z citronu nastrouhejte, přidejte cukr, šťávu z citronů a zalijte vařící vodou. Muškátový oříšek nastrouhejte do nápoje a nechte stát asi 5 minut. Přeceďte přes plátno, smíchejte s rumem a koňakem. Podávejte horký.

 

Bezinkový vinný grog

500 ml bezinkové šťávy, 0,7 l červeného vína, 3 sáčky punčového koření, 5 lžic javorového sirupu (nebo medu), 250 ml rumu (nikoliv tuzemského), několik plátků citronu

Bezinkovou šťávu a červené víno ohřejte s punčovým kořením. Vše nechte 10 minut odstát a přidejte javorový sirup a rum. Do každé sklenice vložte ½ plátku citronu a zalijeme grogem.

 

Finský vánoční nápoj

300 ml vody, 100 g cukru, 5 hřebíčků, kousek skořice, 1 čajová lžička semínek kardamomu, 1 l červeného vína, 100 ml vodky

Vodu, cukr a koření vložte do hrnce, přiveďte k varu a nechte chvilku vařit pod pokličkou. Po 3 minutách zmírněte plamen, přidejte víno a vodku. Opatrně přiveďte znovu k bodu varu, ale již nevařte – nápoj odstavte. Podávejte ve sklenicích s rozinkami a mandlemi.

 

Horké brusinky

600 ml brusinkového nektaru, 8 lžic hnědého cukru, 6–8 hřebíčků, 1 rulička skořice, 2 pomeranče, 16 cl rumu, čerstvé americké brusinky

Brusinkový nektar svařte společně s hnědým cukrem, hřebíčkem a skořicí. Sejměte z plotýnky a nechte pár minut vyluhovat. Vymačkejte pomeranče a šťávu vmíchejte ke svařenému brusinkového nektaru. Podle chuti přilijte rum. Ozdobte čerstvými brusinkami a pomerančem rozkrájeným na dílky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Rostliny, které kvetou v zimě

Rostliny, které kvetou v zimě

Nejen tradiční hvězda, hyacint či vánoční kaktus se mohou stát ozdobou obývacího pokoje a potěšit vás v zimě. Rostlin, které kvetou právě v této době, najdete mnohem více.

Celý článek

Přeslička: na hojení ran

Přeslička: na hojení ran

Přesličky patří mezi velmi staré druhy. Nerozmnožují se semeny a nenajdete u nich ani typické květy, jde o rostliny výtrusné. Setkat se můžete se třemi zástupci – přesličkou rolní, bahenní a lesní.

Celý článek

Pozor na psí nadváhu

Pozor na psí nadváhu

Nejen lidem, ale i našim čtyřnohým kamarádům škodí obezita. Způsobuje jim vážné zdravotní potíže a zkracuje jim život. Jak je udržet štíhlé a fit?

Celý článek

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.