Zahřejte se…

Zažeňte podzimní chmury u lahodného horkého nápoje. Pozvěte na něj příjemnou společnost a dobrá nálada se jistě rychle dostaví.

Lahodný punč

500 ml červeného vína, 200 ml rumu, 750 ml slabého čaje, 140 g cukru, 3 pomeranče, 1 citron, 2 hřebíčky, kousek skořice

Uvařený slabý čaj oslaďte, smíchejte s pomerančovou a citronovou šťávou a přiveďte k varu. Pak přilijte rum s vínem a přidejte koření. Punč opět zahřejte až k bodu varu. Horký punč nalévejte do nahřátých sklenic.

 

Staroanglický vánoční punč

2 citrony, 300 g moučkového cukru, 1 l vody, ½ muškátového oříšku, 500 ml rumu (nikoli tuzemského), 200 ml koňaku (může být brandy).

Kůru z citronu nastrouhejte, přidejte cukr, šťávu z citronů a zalijte vařící vodou. Muškátový oříšek nastrouhejte do nápoje a nechte stát asi 5 minut. Přeceďte přes plátno, smíchejte s rumem a koňakem. Podávejte horký.

 

Bezinkový vinný grog

500 ml bezinkové šťávy, 0,7 l červeného vína, 3 sáčky punčového koření, 5 lžic javorového sirupu (nebo medu), 250 ml rumu (nikoliv tuzemského), několik plátků citronu

Bezinkovou šťávu a červené víno ohřejte s punčovým kořením. Vše nechte 10 minut odstát a přidejte javorový sirup a rum. Do každé sklenice vložte ½ plátku citronu a zalijeme grogem.

 

Finský vánoční nápoj

300 ml vody, 100 g cukru, 5 hřebíčků, kousek skořice, 1 čajová lžička semínek kardamomu, 1 l červeného vína, 100 ml vodky

Vodu, cukr a koření vložte do hrnce, přiveďte k varu a nechte chvilku vařit pod pokličkou. Po 3 minutách zmírněte plamen, přidejte víno a vodku. Opatrně přiveďte znovu k bodu varu, ale již nevařte – nápoj odstavte. Podávejte ve sklenicích s rozinkami a mandlemi.

 

Horké brusinky

600 ml brusinkového nektaru, 8 lžic hnědého cukru, 6–8 hřebíčků, 1 rulička skořice, 2 pomeranče, 16 cl rumu, čerstvé americké brusinky

Brusinkový nektar svařte společně s hnědým cukrem, hřebíčkem a skořicí. Sejměte z plotýnky a nechte pár minut vyluhovat. Vymačkejte pomeranče a šťávu vmíchejte ke svařenému brusinkového nektaru. Podle chuti přilijte rum. Ozdobte čerstvými brusinkami a pomerančem rozkrájeným na dílky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek