V barvách podzimu

Vychutnejte si podzimní úrodu nejen chuťovými buňkami, ale pokochejte se i její jedinečnou zářivou barvou. Vyberte si z naší nabídky vyzkoušených receptů.

Glazovaná dýňová bábovka

  • 3 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 3 velká vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1/2 šálku javorového sirupu
  • 400 g dýňového pyré
  • 1/2 šálku oleje

Na polevu:

  • 1 šálek cukru moučka
  • 3–4 lžíce pomerančové šťávy

V míse nejprve smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kořením. V jiné velké míse pak vyšlehejte vejce s cukrem a sirupem a pak postupně zašlehejte dýňové pyré a olej. Nakonec do mokré směsi vmíchejte moučnou směs a těsto nalijte do formy na bábovku. Pečte asi 60 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Upečenou bábovku nechte vychladnout, vyklopte a poté polijte polevou připravenou z moučkového cukru a pomerančové šťávy.

 


Mrkvovo-dýňová krémová polévka

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek dýně nakrájené na kostičky
  • 1 kořenová petržel
  • 3 mrkve
  • 2 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1/2 šálku smetany + k podávání
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky

Nakrájenou cibuli a česnek orestujte na oleji, přidejte pokrájenou dýni, petržel a mrkev a opékejte ještě asi 5 minut. Přilijte vývar, ochuťte provensálským kořením a vařte 25 minut na mírném plameni. Nechte mírně vychladnout a polévku rozmixujte dohladka. Vmíchejte smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte ozdobenou lžící smetany a nasekanými čerstvými bylinkami.

 


Dýňový hummus

  • 1 malá máslová dýně
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic sezamové pasty tahini
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 2–4 lžíce citronové šťávy
  • nasekaná čerstvá petrželka nebo koriandr
  • opražená sezamová (nebo dýňová ) semínka
  • panenský olivový olej k podávání

Dýni nakrájejte na kostky, rozložte na plech potažený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 30 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Upečenou dýni rozmixujte, přidejte tahini, česnek, kajenský pepř, sůl a mixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou, podle potřeby dosolte. Pokud je hummus moc hustý, zřeďte ho troškou vody. Podávejte s pečivem, ozdobený nasekanými bylinkami, sezamovými (nebo dýňovými ) semínky a olivovým olejem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek