V barvách podzimu

Vychutnejte si podzimní úrodu nejen chuťovými buňkami, ale pokochejte se i její jedinečnou zářivou barvou. Vyberte si z naší nabídky vyzkoušených receptů.

Glazovaná dýňová bábovka

  • 3 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 3 velká vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1/2 šálku javorového sirupu
  • 400 g dýňového pyré
  • 1/2 šálku oleje

Na polevu:

  • 1 šálek cukru moučka
  • 3–4 lžíce pomerančové šťávy

V míse nejprve smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kořením. V jiné velké míse pak vyšlehejte vejce s cukrem a sirupem a pak postupně zašlehejte dýňové pyré a olej. Nakonec do mokré směsi vmíchejte moučnou směs a těsto nalijte do formy na bábovku. Pečte asi 60 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Upečenou bábovku nechte vychladnout, vyklopte a poté polijte polevou připravenou z moučkového cukru a pomerančové šťávy.

 


Mrkvovo-dýňová krémová polévka

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek dýně nakrájené na kostičky
  • 1 kořenová petržel
  • 3 mrkve
  • 2 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1/2 šálku smetany + k podávání
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky

Nakrájenou cibuli a česnek orestujte na oleji, přidejte pokrájenou dýni, petržel a mrkev a opékejte ještě asi 5 minut. Přilijte vývar, ochuťte provensálským kořením a vařte 25 minut na mírném plameni. Nechte mírně vychladnout a polévku rozmixujte dohladka. Vmíchejte smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte ozdobenou lžící smetany a nasekanými čerstvými bylinkami.

 


Dýňový hummus

  • 1 malá máslová dýně
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic sezamové pasty tahini
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 2–4 lžíce citronové šťávy
  • nasekaná čerstvá petrželka nebo koriandr
  • opražená sezamová (nebo dýňová ) semínka
  • panenský olivový olej k podávání

Dýni nakrájejte na kostky, rozložte na plech potažený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 30 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Upečenou dýni rozmixujte, přidejte tahini, česnek, kajenský pepř, sůl a mixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou, podle potřeby dosolte. Pokud je hummus moc hustý, zřeďte ho troškou vody. Podávejte s pečivem, ozdobený nasekanými bylinkami, sezamovými (nebo dýňovými ) semínky a olivovým olejem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pochutnejte si na zvěřině

Pochutnejte si na zvěřině

Máte chuť na srnčí maso nebo třeba divokou kachnu? Připravte si je podle klasických receptů a jistě neprohloupíte? Co třeba ragú ze srnčího nebo pečená divoká kachnička.

Celý článek

Přečtěte si

Úbislavice

Úbislavice

www.chatar-chalupar.cz

Cestou od Jičína směrem k Nové Pace odbočte před obcí Rumchalpa doleva. Objevíte Úbislavice a jejich osady a můžete obdivovat roubené podkrkonošské chalupy, některé s bohatě vyřezávanými štíty.

Podkroví s jasnými souvislostmi

Podkroví s jasnými souvislostmi

www.peknebydleni.cz

Kde bychom chtěli bydlet? Naše představy se různí, ale určitě můžeme sestavit pomyslnou hitparádu nejžádanějších míst. Na jednom z nejvyšších stupňů by se zřejmě ocitlo bydlení v rodinném domě. O vedoucí pozici by se ale se stejnou úspěšností ucházel i další velmi vyhledávaný typ bydlení – půdní vestavba.

Mlýn, kde se dobře žije

Mlýn, kde se dobře žije

www.chatar-chalupar.cz

Opuštěný mlýn, který na svém místě stál už v osmnáctém století, koupili Vlaďka a Josef Tomáškovi před šesti lety. Hned se pustili do jeho oprav a již za dva a půl roku zde oslavili první Vánoce.