V barvách podzimu

Vychutnejte si podzimní úrodu nejen chuťovými buňkami, ale pokochejte se i její jedinečnou zářivou barvou. Vyberte si z naší nabídky vyzkoušených receptů.

Glazovaná dýňová bábovka

  • 3 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 3 velká vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1/2 šálku javorového sirupu
  • 400 g dýňového pyré
  • 1/2 šálku oleje

Na polevu:

  • 1 šálek cukru moučka
  • 3–4 lžíce pomerančové šťávy

V míse nejprve smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kořením. V jiné velké míse pak vyšlehejte vejce s cukrem a sirupem a pak postupně zašlehejte dýňové pyré a olej. Nakonec do mokré směsi vmíchejte moučnou směs a těsto nalijte do formy na bábovku. Pečte asi 60 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Upečenou bábovku nechte vychladnout, vyklopte a poté polijte polevou připravenou z moučkového cukru a pomerančové šťávy.

 


Mrkvovo-dýňová krémová polévka

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek dýně nakrájené na kostičky
  • 1 kořenová petržel
  • 3 mrkve
  • 2 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1/2 šálku smetany + k podávání
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky

Nakrájenou cibuli a česnek orestujte na oleji, přidejte pokrájenou dýni, petržel a mrkev a opékejte ještě asi 5 minut. Přilijte vývar, ochuťte provensálským kořením a vařte 25 minut na mírném plameni. Nechte mírně vychladnout a polévku rozmixujte dohladka. Vmíchejte smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte ozdobenou lžící smetany a nasekanými čerstvými bylinkami.

 


Dýňový hummus

  • 1 malá máslová dýně
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic sezamové pasty tahini
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 2–4 lžíce citronové šťávy
  • nasekaná čerstvá petrželka nebo koriandr
  • opražená sezamová (nebo dýňová ) semínka
  • panenský olivový olej k podávání

Dýni nakrájejte na kostky, rozložte na plech potažený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 30 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Upečenou dýni rozmixujte, přidejte tahini, česnek, kajenský pepř, sůl a mixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou, podle potřeby dosolte. Pokud je hummus moc hustý, zřeďte ho troškou vody. Podávejte s pečivem, ozdobený nasekanými bylinkami, sezamovými (nebo dýňovými ) semínky a olivovým olejem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…