
Ovocné likéry
Švestkový likér
- 300 g švestek
- 500 g třtinového cukru
- 2 kousky skořice
- 700 ml Grappy (nebo slivovice)
1 Švestky omyjte, rozpulte, vypeckujte a vložte do velké zavařovací sklenice. Přidejte cukr a skořici, zalijte lihovinou a dobře uzavřete. Nechte stát asi dva týdny na chladném a tmavém místě, občas protřepte.
2 Hotový likér přefiltrujte přes trychtýř s filtračním papírem a nalijte do lahví. Před prvním podáváním nechte likér asi čtyři týdny odstát.
Hruškový likér
- 1 l šťávy ze zralých hrušek
- 1 l vody
- 1 kg cukru
- 160 ml rumu
- 1,4 l vodky
1 Hrušky odšťavněte nebo vylisujte, čirou šťávu smíchejte s vodou, zahřejte na teplotu 85 °C (nesmí se vařit) a rychle zchlaďte.
2 Přefiltrujte přes husté plátno, přidejte cukr, rum a vodku. Důkladně promíchejte, stočte do lahví a můžete podávat.
Trnkový likér s ginem
- 500 g zralých trnek
- 250 g třtinového cukru
- 1 l ginu
1 Trnky omyjte, osušte a každou propíchněte vidličkou. Dejte je do velké zavařovací sklenice, zasypte cukrem, zalijte ginem, protřepte a sklenici uzavřete. Následujících sedm dnů ji každý den protřepte.
2 Pak ji nechte stát na tmavém chladném místě 2–3 měsíce. Hotový likér sceďte přes plátno a přelijte do lahví. Nápoj dozrává ještě v lahvích, takže čím je starší, tím je lepší.