
Nakládané chuťovky
Sýr s rozmarýnem a červeným pepřem
- 500 g sýru feta nebo balkánského
- snítka rozmarýnu
- snítka tymiánu
- 1 lžička kuliček červeného pepře
- olivový olej
Sýr nakrájejte na kostky, vložte do sklenic s patentním uzávěrem, do každé sklenice přidejte kuličky červeného pepře, čerstvý rozmarýn a tymián a zalijte olivovým olejem. Uzavřete a nechte v chladu asi týden odležet. Podávejte zahřáté na pokojovou teplotu.

Feta s olivami
- 300 g sýru feta (nebo balkánského)
- 150 g vypeckovaných zelených oliv
- 150 g vypeckovaných černých oliv
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička oregana
- ¼ lžičky sušené čili papričky
- ½ lžičky rozmarýnu
- olivový olej
Do sklenic střídavě vrstvěte olivy a sýr nakrájený na kostičky, přidejte bylinky a koření, zalijte olivovým olejem. Uzavřete a dejte asi na týden odležet do chladu, před podáváním nechte ohřát na pokojovou teplotu.

Voňavá červená řepa
- 1 kg malé nebo středně velké syrové červené řepy
- 200 g cukru
- 300 ml bílého vinného octa
- 2 kusy badyánu
- 3 hřebíčky
- 2 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce červeného balzamikového octa
- 200 ml studené vody
Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky nebo na plátky a naskládejte do menších sklenic. V hrnci smíchejte vodu, cukr, vinný a ocet a koření, přiveďte k varu a krátce, asi 2 minuty povařte. Nechte trochu zchladnout, přidejte balzamikový ocet a nálevem zalijte řepu ve sklenicích. Uzavřete a sterilujte 25 minut při 85 °C.

Pikantní červená cibule
- 2 středně velké červené cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
- 2 kusy skořice
- 6 hřebíčků
- 240 ml jablečného octa
- 120 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 75 g cukru
- 1 polévková lžíce soli
- 1 lžička drcených kuliček červeného nebo zeleného pepře
- vroucí voda
Nakrájenou cibuli dejte do mísy a zalijte ji vroucí vodou, aby byla ponořená. Napočítejte do 10 a pak vodu slijte. Cibuli vložte do uzavíratelné sklenice. V hrnci smíchejte ocet, limetkovou šťávu, cukr, sůl a koření. Přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Nechte mírně zchladnout a zalijte nálevem cibuli ve sklenici. Uzavřete a nechte zchladnout. Uchovávejte v lednici – vydrží až 2 týdny.

Plněné papričky
- 20 kusů sterilovaných feferonek
- 200 g sýru feta (nebo balkánského)
- 250 g sýru ricotta
- 3–4 stroužky prolisovaného česneku
- sušené oregano podle chuti
- sušený tymián
- sušená bazalka
- 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky
Na marinádu:
- 1 díl olivového oleje
- 3 díly vinného octa
- sůl
- 1 malá nadrobno nakrájená červená čili paprička
- sušené bylinky – oregano, tymián, bazalka (podle chuti)
Feferonky nechte okapat, seřízněte vršek a odstraňte semínka. Na náplň smíchejte sýry, prolisovaný česnek, oregano, tymián a bazalku a rozmixujte dohladka. Náplní postupně naplňte všechny papričky, dobře lžičkou upěchujte. Vložte do větších sklenic nebo do uzavíratelných dóz. Přidejte plátky česneku a zalijte marinádou připravenou smícháním všech ingrediencí tak, aby papričky byly ponořené. Nechte asi týden v chladu odležet.

Nakládaný hermelín
- 5 ks hermelínu
- 3/4 l oleje
- 30 kuliček barevného celého pepře
- 15 kuliček nového koření
- 10 stroužků česneku
- sůl
- mletá sladká paprika
- 3 bobkové listy
- 5 větších čerstvých feferonek
- 1 větší cibule
- podle chuti čerstvý tymián, rozmarýn
Hermelíny podélně rozřízněte. Utřete česnek se solí a v mističce smíchejte s červenou paprikou. Touto směsí potřete vnitřek hermelínů, na to položte feferonky a cibuli nakrájené na kolečka. Hermelíny přiklopte a trochu zmáčkněte, aby se ve sklenici nerozpojily. Vhodnou nádobu, ve které budou hermelíny zrát, naplňte asi ze čtvrtiny olejem a přidejte část koření, nakrájenou cibuli a feferonky. Do nádoby vložte 2–3 hermelíny, dolijte olej a přidejte trochu koření, bylinek, feferonky a cibuli. Takto pokračujte, dokud nejsou všechny hermelíny ponořené v oleji spolu s ostatními ingrediencemi. Naplněnou sklenicí pořádně zatřeste, aby vyprchal přebytečný vzduch a koření se promísilo s olejem. Hermelíny uložte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Jednou denně je protřepte a zase uložte. Nechte zrát asi 2 týdny, ale ne déle než 6. Po dvou týdnech můžete ochutnat, jsou-li zralé. Skladujte v lednici.