Nakládané chuťovky

Rádi si zobnete něco pikantního k vínu či pivu? Připravte si domácí chuťovky z čerstvé zeleniny a sýra.

Sýr s rozmarýnem a červeným pepřem

  • 500 g sýru feta nebo balkánského
  • snítka rozmarýnu
  • snítka tymiánu
  • 1 lžička kuliček červeného pepře
  • olivový olej

 

Sýr nakrájejte na kostky, vložte do sklenic s patentním uzávěrem, do každé sklenice přidejte kuličky červeného pepře, čerstvý rozmarýn a tymián a zalijte olivovým olejem. Uzavřete a nechte v chladu asi týden odležet. Podávejte zahřáté na pokojovou teplotu.

 

 

Feta s olivami

  • 300 g sýru feta (nebo balkánského)
  • 150 g vypeckovaných zelených oliv
  • 150 g vypeckovaných černých oliv
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička oregana
  • ¼ lžičky sušené čili papričky
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • olivový olej
 

Do sklenic střídavě vrstvěte olivy a sýr nakrájený na kostičky, přidejte bylinky a koření, zalijte olivovým olejem. Uzavřete a dejte asi na týden odležet do chladu, před podáváním nechte ohřát na pokojovou teplotu.

 

 

Voňavá červená řepa

  • 1 kg malé nebo středně velké syrové červené řepy
  • 200 g cukru
  • 300 ml bílého vinného octa
  • 2 kusy badyánu
  • 3 hřebíčky
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce červeného balzamikového octa
  • 200 ml studené vody

 

Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky nebo na plátky a naskládejte do menších sklenic. V hrnci smíchejte vodu, cukr, vinný a ocet a koření, přiveďte k varu a krátce, asi 2 minuty povařte. Nechte trochu zchladnout, přidejte balzamikový ocet a nálevem zalijte řepu ve sklenicích. Uzavřete a sterilujte 25 minut při 85 °C.

 

 

Pikantní červená cibule

  • 2 středně velké červené cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
  • 2 kusy skořice
  • 6 hřebíčků
  • 240 ml jablečného octa
  • 120 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 75 g cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 lžička drcených kuliček červeného nebo zeleného pepře
  • vroucí voda

 

Nakrájenou cibuli dejte do mísy a zalijte ji vroucí vodou, aby byla ponořená. Napočítejte do 10 a pak vodu slijte. Cibuli vložte do uzavíratelné sklenice. V hrnci smíchejte ocet, limetkovou šťávu, cukr, sůl a koření. Přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Nechte mírně zchladnout a zalijte nálevem cibuli ve sklenici. Uzavřete a nechte zchladnout. Uchovávejte v lednici – vydrží až 2 týdny.

 

 

Plněné papričky

  • 20 kusů sterilovaných feferonek
  • 200 g sýru feta (nebo balkánského)
  • 250 g sýru ricotta
  • 3–4 stroužky prolisovaného česneku
  • sušené oregano podle chuti
  • sušený tymián
  • sušená bazalka
  • 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky

Na marinádu:

  • 1 díl olivového oleje
  • 3 díly vinného octa
  • sůl
  • 1 malá nadrobno nakrájená červená čili paprička
  • sušené bylinky – oregano, tymián, bazalka (podle chuti)

 

Feferonky nechte okapat, seřízněte vršek a odstraňte semínka. Na náplň smíchejte sýry, prolisovaný česnek, oregano, tymián a bazalku a rozmixujte dohladka. Náplní postupně naplňte všechny papričky, dobře lžičkou upěchujte. Vložte do větších sklenic nebo do uzavíratelných dóz. Přidejte plátky česneku a zalijte marinádou připravenou smícháním všech ingrediencí tak, aby papričky byly ponořené. Nechte asi týden v chladu odležet.

 

 

Nakládaný hermelín

  • 5 ks hermelínu
  • 3/4 l oleje
  • 30 kuliček barevného celého pepře
  • 15 kuliček nového koření
  • 10 stroužků česneku
  • sůl
  • mletá sladká paprika
  • 3 bobkové listy
  • 5 větších čerstvých feferonek
  • 1 větší cibule
  • podle chuti čerstvý tymián, rozmarýn

 

Hermelíny podélně rozřízněte. Utřete česnek se solí a v mističce smíchejte s červenou paprikou. Touto směsí potřete vnitřek hermelínů, na to položte feferonky a cibuli nakrájené na kolečka. Hermelíny přiklopte a trochu zmáčkněte, aby se ve sklenici nerozpojily. Vhodnou nádobu, ve které budou hermelíny zrát, naplňte asi ze čtvrtiny olejem a přidejte část koření, nakrájenou cibuli a feferonky. Do nádoby vložte 2–3 hermelíny, dolijte olej a přidejte trochu koření, bylinek, feferonky a cibuli. Takto pokračujte, dokud nejsou všechny hermelíny ponořené v oleji spolu s ostatními ingrediencemi. Naplněnou sklenicí pořádně zatřeste, aby vyprchal přebytečný vzduch a koření se promísilo s olejem. Hermelíny uložte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Jednou denně je protřepte a zase uložte. Nechte zrát asi 2 týdny, ale ne déle než 6. Po dvou týdnech můžete ochutnat, jsou-li zralé. Skladujte v lednici.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek