Krásná a praktická prkénka

Nejen ve venkovní kuchyni využijete soupravu dřevěných prkének, na kterých můžete jídlo nejen krájet, ale i servírovat. Navíc vám poslouží i jako dekorace – stačí je zavěsit na zeď.

Budete potřebovat

  • vysušený špalek z ořechu, buku nebo dubu, nařezaný na cca 50 cm dlouhé kusy
  • motorovou pilu
  • hoblík
  • papír, tužku, nůžky, pravítko
  • přímočarou pilu s pilovým listem na dřevo a na železo
  • akumulátorový šroubovák s vrtákem do dřeva s průměrem 1 cm
  • vibrační brusku (nebo excentrickou), brusné papíry č. 40 až 180
  • lněný olej potravinářský (nebo jiný olej vhodný pro styk s potravinami)
  • měkký hadřík

 

postup:

1 Na špalek si nakreslete čáry, kde budete řezat. Pařez nejprve motorovou pilou přeřízněte napůl a pak z něj nařezejte pláty silné asi 4 cm.

 

2 Pláty na krajích zbavte kůry, jde to dobře pomocí dláta a kladiva. Nerovnosti vyrovnejte hoblíkem na tloušťku asi 3 cm.

 

3 Na papír si nakreslete maketu kuchyňského prkénka, které budete chtít vyrobit. Obloučky můžete kreslit pomocí různě velkých skleniček.

 

4 Nakreslenou maketu vystřihněte a tužkou ji obkreslete na připravený dřevěný plát.

 

5 Potom tvar prkénka pečlivě vyřízněte přímočarou pilou.

 

6 Otvor v prkénku vyřízněte tak, že nejdříve vyvrtáte otvor široký alespoň 1 cm a z něj začnete řezat kruh. V tomto případě je lepší použít pilový list na železo, protože je tenčí než list na dřevo a snadněji se s ním řežou malé oblouky.

 

7 Vyříznuté prkénko vybruste dohladka, hrany zaoblete.

 

8. Prkénko zbavte prachu a měkkým hadříkem natřete lněným olejem. Za 24 hodin natírání zopakujte.

 

 

 

Tipy na údržbu

Časté používání vody a mycího prostředku může oslabit povrch dřeva, které pak nebude odolné proti nožům. Kvůli dezinfekci po každém použití dřevo raději dobře přetřete hadříkem namočeným v octu. Pokud se chcete zbavit zápachu a prkénko zároveň vydezinfikovat, potřete ho polovinou citronu. Pro dlouhodobou údržbu je dobré prkénka občas vydrhnout pastou připravenou z 1 lžíce jedlé sody, 1 lžíce soli a 1 lžíce vody. Prkénko poté důkladně opláchněte teplou vodou.

 


Realizace, text a foto: Jana Ardanová

Další články

5 rad pro zimní zahradu

5 rad pro zimní zahradu

Krajina pod sněhem vypadá nejen romanticky, ale také může v zimě lépe odpočívat. Poslední dobou však více než se sněhem bojují zahrádkáři s holomrazy a suchem. Jak se v této situaci o zahradu správně starat?

Celý článek

Starodávné kynuté koláče

Starodávné kynuté koláče

Chcete umět péct skvělé koláče tak, jak to dokázaly hospodyňky už před více než sto lety? Pak s námi nahlédněte do receptů, podle kterých se to naučily, a vyzkoušejte, jak vám budou chutnat.

Celý článek

Dřevěné stolečky

Dřevěné stolečky

Vlastnoručně vyrobené stolečky vás budou těšit, a navíc budou i praktickou pomůckou v domácnosti. Vkusně jimi vyplníte prostor v obývacím pokoji nebo venku na terase.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.