Keramička Bára Diduchová z Ema má mísu: Nejoblíbenější jsou hrnky a pasta talíře

V příjemném prostředí nedaleko pražské Stromovky vyrábí keramické nádobí Bára Diduchová a její dva pomocníci. Svou dílnu nazvala trefně: Ema má mísu. V jejích šikovných rukách vznikají nejen mísy a misky, ale také talíře, hrnky nebo aromalampy.

Jak jste se k této tvůrčí činnosti dostala? Bavila vás keramika už od dětství?

Ano, na střední škole jsem začala chodit do kroužku keramiky a opravdu moc jsem se chtěla naučit točit na kruhu. Náš školní systém umožňuje studovat víc středních škol a můžete maturovat, kolikrát chcete. Takže jsem se po gymnáziu přihlásila na keramickou školu do Bechyně a dostala jsem se. A naučila jsem se základy tohoto úžasného řemesla.

 

Pracujete klasickou hrnčířskou technikou neboli volným točením z ruky. Můžete detailněji popsat výrobní proces?

Nejdřív si musím zpracovat hlínu, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Pak vytočím daný tvar a sundám z kruhu. Nechám zavadnout (ne uschnout) a poté ještě dotvaruji zespodu nožku. Pokud je to hrnek, musím ještě přilepit ucho. Pak můžu nechat výrobek uschnout. Následuje retušování, první výpal, takzvaný přežah, dekorování, glazování a ostrý výpal. Celý proces trvá tak deset dní.

Hrnky si můžete vybrat v mnoha velikostech

 

Který z těch kroků vyžaduje nejvíce přesnosti a soustředění?

Těžko říci, každý krok má svůj specifický postup. Při točení musíte mít hlínu v ideálním stavu pro točení, ani moc měkkou, ani moc tuhou. Při dekorování zase musíte vědět, jak se která barva chová, aby nebyla moc řídká nebo hustá, to samé platí i u glazur. No a nakládání do pece je takové stavění lega.

 

A dá se říci, který z těch kroků vás osobně nejvíc naplňuje?

Vymýšlení produktů a dekorů. Tedy jakákoli tvůrčí činnost. Pokud vás ale jakékoli řemeslo začne živit, tak se ze spousty kroků stane rutina a musíte si najít cestu k tomu, aby vás i ta rutina bavila. Chce to spoustu odhodlání a touhu to dělat pořád dokola.

Čárkovaná miska ukrývá drobné srdíčko na dně

 

Kolik misek, hrníčků nebo talířů se dá denně vyrobit?

Jsme schopni vytočit kolem sedmdesáti kusů třikrát v týdnu. Snažíme se každý týden naložit plnou pec přežahu, kde je třeba sto hrnků, misky i talíře. Další týden to pak dekorujeme a snažíme se to vypálit, což zabere tak tři ostré výpaly. Příprava na ostrý výpal zabere minimálně jeden den. Každý den se skládá z několika různých činností, které se dělí mezi tři lidi. Kolegyně Petra především dekoruje a glazuje a také se částečně stará o e-shop. Kolega Martin především točí na kruhu. Ten ale v březnu končí, a tím se kapacita výroby zmenší. Také se určitě změní skladba produktů, ale to nechci předjímat.

 

Nicméně je to tedy tak, že se dá hrnčířstvím uživit?

Když je člověk šikovný i v dalších oblastech, dá se jím rozhodně uživit. Naše dílna živí tři lidi. Vyžaduje to ale i další dovednosti. Rozhodně je dobré znát základy marketingu a fungování sociálních sítí. Bez toho se dnes neobejdete.

Všechny výrobky jsou ručně dekorované

 

Vyrábíte z porcelánové kameniny, kterou dovážíte z Německa. Proč jste si ji vybrala?

Především proto, že je skoro bílá, a tím pádem na ní vypadají dobře dekory. Pak proto, že je jemná a umožňuje tak vyrobit hodně tenký střep. U hrnků je tenký střep hodně příjemný na pití. A také proto, že je vcelku dost trvalá, a tak snadno se používáním neoťuká.

 

Občas pracujete i s průsvitným bělostným porcelánem. V čem se od porcelánové kameniny liší?

Právě tím, že je úplně bílý, a navíc průsvitný. Krásně na něm vycházejí barvy a u produktů na svíčku navíc prosvítá celý produkt, ne jenom dírky. Je ale opravdu hodně drahý, takže s ním nepracujeme jako s hlavní hmotou, ale spíš na limitovanou produkci.

Červené srdíčko je pro keramiku Báry Diduchové charakteristickým detailem

 

Sortiment máte hodně široký. O co je největší zájem?

Pořád vedou hrnky. Ale hodně oblíbené jsou třeba i pasta talíře, protože mají skvělý tvar, hodně univerzální. Na těstoviny, polévku i na saláty. Dobře se prodávají i omáčkové talíře, také určitě kvůli praktickému tvaru. A pak máme sezónní záležitosti, v zimě například aromalampy.

 

A chtěla byste sortiment ještě rozšířit?

Nápadů mám, to ano, ale kapacita je bohužel omezená…

Na šálcích najdete i motivy zvířat

 

Jaké to je držet v ruce hotový výrobek?

Jak kdy… Někdy je to super. Někdy je to zklamání. Něco praskne, něco se příliš zdeformuje, něco vyšlo jinak, než jsme si představovali. Obecně ale platí, že u věcí, které děláme pořád dokola, spíš zkoumáme, jestli někde nejsou kazy, jestli se nerozpilo srdíčko nebo dekor. U nových produktů pak koukám na celkový vzhled, jestli by se něco nedalo udělat jinak. Někdy je to i frustrace, že je výsledek super, ale už ho nikdy nezopakujeme, protože to bylo dílo náhody.

Kromě nádobí tu vytvářejí i šperkovnice

 

Jak se vám dařilo během pandemie?

Začínala jsem na Fleru a postupně se propracovala k vlastnímu e-shopu. Prodej jsme měli celou dobu rozdělený mezi obchod, trhy a e-shop. Online prodej jsem nikdy nepodceňovala, a tím pádem se náš prodej během různých uzávěr jen přesunul do online prostředí. Prodávalo se v podstatě stejně. Dokonce bych si troufla říct, že i víc. Uspokojili jsme spoustu lidí, kteří na naše věci jen smutně koukali na instagramu, ale neměli možnost za námi přijet na trhy nebo do obchodu.

Ozdobná aromalampa je vyrobená z průsvitného porcelánu

 

Kde všude jsou vaše výrobky ke koupi? Jezdíte také po trzích?

Prodáváme teď především u nás v obchodě, který je součástí naší dílny, a v e-shopu. Na trhy teď moc nejezdíme. Není moc možností. Držíme si především Hrnčířské trhy v Berouně. Ty jsou, co se týká prodeje, bezkonkurenční.

 

Jste vděčná za zpětnou vazbu od zákazníků? Jaká reakce vás naposledy potěšila?

Jsem hodně aktivní na sociálních sítích, především na instagramu. Každý den se snažím dělat obsah do stories a krásných reakcí chodí spousta. Mám z toho samozřejmě radost. Také si dost povídám se zákazníky, když za námi přijdou do obchodu. Vždycky mě dost potěší, když mi říkají, že si něco koupili a jiný člen domácnosti jim to krade, a tak přišli koupit další. Nebo že to koupili jako dárek, ale nakonec si to nechali. Velkou radost taky mám, když mi říkají, jak se jim to nádobí dobře používá. Celkově to vypadá, že naší tvorbou lidem působíme radost, a to je úžasný pocit.

 

 

 

Kontakt:

Ema má mísu

Barbora Diduchová
Jana Zajíce 24, Praha 7
Kamenný obchod je otevřený od pondělí do pátku mezi 10–17 hodinou
E-mail: info@emamamisu.cz
Web: www.emamamisu.cz

 


Text: Andrea Skalická; foto: archiv Báry Diduchové

Další články

Rozkvetlá sakura

Rozkvetlá sakura

Baví vás práce s papírem? Z růžového krepového papíru si můžete celkem snadno vyrobit rozkvetlou větvičku sakury a přenést si tak domů něžnou jarní atmosféru.

Celý článek

Vypěstujte si zeleninu podle ekozahradníků

Vypěstujte si zeleninu podle ekozahradníků

Zkuste letos při pěstování rajčat, okurek, tykví a dýní vyzkoušet postupy organických zahradníků. Ti se snaží vytvořit rostlinám takové podmínky, aby byly zdravé, silné a dlouho plodily bez nutnosti používat pesticidy.

Celý článek

Kytičky z filcu

Kytičky z filcu

Z barevných plstí můžete s pomocí nůžek a trochy lepidla vytvořit úžasné květinky. Pusťte se do toho s dětmi a za chvíli vám pod rukama rozkvete celá louka.

Celý článek

Přečtěte si

Podlahy se vzhledem dřeva

Podlahy se vzhledem dřeva

www.chatar-chalupar.cz

Kvalitní podlaha je základ každého interiéru, kritéria jejího výběru má ale každý trochu odlišná. Zatímco někdo vychází z objektivních požadavků na odolnost povrchu, jiný dává přednost svým pocitům.

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

www.floranazahrade.cz

Už delší čas toužíte po letním vaření ve speciálním zahradním domku, honí se vám hlavou spousta otázek, ale na konzultaci s architektem ještě nedošlo? Nevadí, vyzpovídali jsme zkušeného odborníka za vás.