Kamnářství je cesta na celý život

Postavit kamna není nic jednoduchého, ale manželé Dianovi z Petrušova na úpatí Zábřežské vrchoviny to umějí. Pojďte je s námi navštívit.

Jejich rodinná firma šlape doslova jako hodinky. Filip kamna staví a Jana se stará o kontakt se zákazníky. Jejich vzájemná souhra je důležitá i proto, že kamna začne Filip stavět až po zralé úvaze. Důsledná obhlídka prostoru, v němž pak výsledný produkt po léta stojí a ohřívá nejen lidské obydlí, ale i vztahy, je naprostou samozřejmostí.

Bezprostředně po dokončení kuchyňského kachlového sporáku

 Vystudoval jste obor umělecký sklář, dnes je z vás uznávaný kamnář. Jak dlouhá cesta k tomu vedla?

Jako malý kluk jsem jezdil často do hor. V horských oblastech v té době byla stále kamna v chalupách funkční a tehdy mě doslova uhranula. Také jsem si často rozdělával ohníčky, ale naštěstí jsem nic nezapálil (směje se). Nejen přes sklářství, ale i další profese v různých oborech jako je polygrafie nebo kamenictví jsem se na jedné stavbě setkal se dvěma mladými právě vystudovanými kamnáři, kteří mě velmi přesně navedli na školu, kde se tento obor studuje. A protože jsem po kamnařině opravdu toužil a dlouho předtím sbíral mnoho informací, přihlásil jsem se na Střední školu stavební a dřevozpracující v Ostravě okamžitě.

Sponkování keramických říms (kachlů)

Čím vám kamnářství tak učarovalo?

Uvědomil jsem si, jak moc dnes lidé zapomínají na to se zastavit, setkávat se a jen tak si povídat společně u stolu, ať už v rodině nebo v partnerství. Mám pocit, že jsme v dnešní uspěchané době zapomněli žít vztahy, a právě posezení u kamen vnímám jako příležitost pro společné zážitky. I proto mě těší, že kamnářské řemeslo nabralo v posledních letech druhý dech, protože v dobách normalizace a později i v 80. letech bylo naše řemeslo v podstatě v úpadku. Provozovalo ho jen několik kamnářů. Kamna se v té době také netěšila nijak veliké popularitě, protože nastupovaly nové systémy vytápění jako elektřina, plyn nebo velmi rozšířené spalování uhlí. V 90. letech přišlo s kůží na trh několik kamnářských nadšenců, doslova obroditelů, kteří na koleni z těžko dostupných informací začali stavět první legislativní základy pro to, aby toto krásné řemeslo oficiálně znovu vstoupilo na scénu.

Ručně vyplétaná proutěná plata se sušeným ovocem v dobové sušírně

Kde jste získával první zkušenosti?

Měl jsem to štěstí, že jsem první kamnářské roky pracoval právě pod vedením jednoho z obroditelů tohoto řemesla. Dalo mi to velmi mnoho.

Unikátní dobová sušírna ovoce

Jak dlouho trvá, než se člověk stane kamnářem?

Pokud chce člověk něco velmi dobře ovládat v rámci dovedností a umění, tak je to cesta na celý život, stejně jako u jakéhokoli jiného řemesla. Pro mě je toto řemeslo současně „Uměním“ – zhmotněním přání a tužeb zákazníků, osobní tvořivostí a schopností, ale i uměním komunikace v péči o zákazníka. Jedna věc je kamna postavit, ale také je třeba uvést v praxi jiné aspekty, které jsou často poskládány z detailů ducha, jako je například pokora, vděčnost a cit pro disciplínu. Z toho pramení vztah nejen k sobě, ale současně i k zákazníkovi.

Usazování jednotlivých kachlů

Stavíte všechny možné typy kamen. Dá se říci, o jaká kamna je největší zájem?

Lidé, kteří se začínají znovu vracet k pěstování kvalitních vztahů a chtějí prožívat společné chvíle, mají nejčastěji zájem o kuchyňské kachlové sporáky, často i s vytápěným ležením. Tato topidla totiž stávají v kuchyních, a právě kuchyně je místem, kde se rodina a přátelé nejraději setkávají.

Kachlový sporák s jednou troubou, vytápěným ležením a kamnovcem pro ohřev vody

Co všechno se musí stát, aby kamna vznikla? Jak stavba probíhá a co jí předchází?

Přípravy a konzultace se zákazníky jsou časově náročnější a je třeba „navnímat“, co zákazník přesně od topidla žádá, jaká jsou jeho přání a vize. O tuto fázi příprav se stará moje žena Jana, která s lidmi komunikuje, představuje topidla a jejich přednosti a domlouvá vše potřebné. Osobně tuto fázi považuji za základní kámen oboustranné spolupráce a dobrého výsledku. Potom zpravidla následuje odborná konzultace na místě stavby, která je velmi podstatná mimo jiné i proto, abychom „nacítili“ přímo prostor, kde by kamna měla stát. Zákazník získá odborné informace ohledně topidla, bezpečného napojení na komín a zaměřím stavbu. Následuje podrobný proces domlouvání zakázky od tvaru, velikosti půdorysu, po výrobce kachlů, přes stanovení a odsouhlasení ceny topidla, následný podpis Smlouvy o dílo, po domluvení termínu započetí a dokončení stavby a tak dále. Při předání kamen od nás naši zákazníci dostávají návod k obsluze topidla, návod na správné vysychání topidla, ale i doporučení ohledně údržby kachlů, součástí je také záruční list, předávací protokol a zátopová zkouška.

Manželé Filip a Jana Dianovi jsou sehraní v rodinném i pracovním životě

Takže jde o dlouhodobější spolupráci s klientem…

Ano, proces je to zevrubný a jsem velmi rád za vzájemnou spolupráci s mojí ženou Janou, protože právě ta mi umožňuje se plně věnovat přípravám a výstavbě topidel, a přitom naši zákazníci od nás dostávají přesně to, co my bychom si přáli dostat, kdybychom stáli na jejich místě.

Propojujete tradiční kamnářské umění s novými technologiemi. Jaké to má výhody?

Práce s kamnářskou hlínou, obyčejnou či šamotovou cihlou a keramickou kachlí nám umožňuje v podstatě bez použití elektrických či jiných nástrojů postavit kamna holýma rukama, a navíc získáváme topidlo, které lze kdykoli rozebrat a opravit, což je velikou výhodou. Jsme přesvědčeni, že kamnům tak vtiskneme starého ducha tohoto řemesla.
Na druhou stranu velmi citlivě propojujeme původní kamnařinu s novými materiály, sledujeme nejnovější trendy a poznatky o kvalitním spalování dříví a často je uvádíme v praxi.

Kachlový sporák s omítaným vyhřívaným ležením, schůdky, lavicí a zásobníkem na dřevo

Jak se cítíte, když kamna dokončíte?

Je pro nás velmi příjemné, když vidíme zářící oči zákazníků. Mnozí si tím plní svůj sen a často se rozpomenou na své dětství a hezké chvíle s prababičkou a pradědou.

Čím to podle vás je, že je chleba, sušené ovoce nebo pizza je z domácí pece chutnější?

Důvodem je to, že do toho člověk dá kus sebe, svoji energii, ať už v přípravě pokrmů či v přípravě otopového dříví nebo formou péče o topidlo jako takové. Chuť také významně ovlivní doma vypěstované ingredience. Jsme přesvědčeni, že jde o souhru více aspektů a velkou roli v tom hraje srdce.

Máte vy sám doma vlastnoručně vyrobená kamna?

Nedávno jsme se stěhovali do jiného domu, který v současné době prochází rekonstrukcí a už teď máme konkrétní představu o tom, jaká kamna budou u nás v kuchyni stát. Už se na ně s ženou oba dva velmi těšíme.


Kontakt:
Kamnářství Dianovi
Petrušov 44
571 01 Staré Město u Moravské Třebové
Web: www.kamnarstvidianovi.cz
Tel.: 604 383 585
Facebookový profil: Kamnářství Dianovi

 


Text: Andrea Skalická; foto: Kamnářství Dianovi

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek