Hvozdíky a slzičky

Dianthaceae

Hvozdíků je mnoho druhů. Jejich původně řecký název „dianthus“ znamená, že je staří Řekové zasvětili samotnému nebeskému otci Diovi. Často byly zaplétány do ozdobných věnců a jejich květy byly přidávány do nápojů při zásnubách. Dlouho se také používaly k ochucování pokrmů pro jejich zvláštní kořennou (hřebíčkovou) chuť. Také se kandovaly a přidávaly do polévek, omáček, sirupů, likérů a vína.

Jsou to trvalky (hvozdík sivý), jednoleté (hvozdík čínský) i dvouleté (hvozdík vousatý) rostliny. Stonky jsou lesklé, jednoduché nebo rozvětvené, holé nebo mírně chlupaté. Některé rody (hvozdík zahradní) jsou ve své domovině trvalky, u nás se však pěstují jako jednoleté i jako dvouleté rostliny.

 

Nejznámější druhy:

Hvozdík čínský (D. chinensis), hvozdík kropenatý (D. deltoides), hvozdík písečný (D. arenarius), hvozdík sivý (D. gratianopolitanus), hvozdík vousatý (D. barbatus), hvozdík zahradní (D. caryophyllus), hvozdík péřitý, (D. plumarius)

 

Pěstování:

Pěstujte v lehké, dobře propustné vápenité půdě na přímém slunci. Vysévejte na jaře, vyjednoťte nebo rozsaďte na vzdálenost 30 cm.

 

Užívané části:

Čerstvé nebo sušené květy. Před kuchyňským použitím odstraňte hořkou bázi korunních lístků.

 

Konzervování:

Květy se suší na vzduchu, extrahují se v oleji nebo octě. Korunní lístky se kandují.

 

V kuchyni:

Květní lístky se přidávají do salátů, ovocných koláčů a obložených chlebů. Užívají se k ochucení cukru, džemu, octa a vína.

 

V domácnosti:

Květy se používají sušené do vonných směsí potpourri.

 

Pro léčení:

Korunní lístky květů se luhují ve víně jako utišující prostředek pro nervovou soustavu.

 

Jak využít hvozdík

Své uplatnění najde zejména v kuchyni, a to nejen díky své kořeněné hřebíčkové vůni, ale také díky krásným barevným květům.

 

Hvozdíkový sirup

25 g svěžích korunních lístků přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 12 hodin luhovat. Poté sceďte, přidejte 225 g cukru, mírně zahřejte, aby se cukr rozpustil, a slijte do lahví.

 


Vonný hvozdíkový olej

Voňavé květy hvozdíku vložte do sklenice z tmavého skla, zalijte mandlovým olejem a pevně uzavřete. Postavte ji na tmavé chladné místo, například do sklepa. Pravidelně směs kontrolujte, a když dosáhne požadované intenzity vůně, slijte olej do menších lahviček. Uchovávejte v chladu a temnu.

 


Aromatický ocet

Připravuje se podobně jako vonný olej. Květy hvozdíku vložte do vhodné skleněné nádoby, zalijte vinným nebo jablečným octem a umístěte na tmavé chladné místo. Nechte luhovat minimálně dva týdny až měsíc a poté slijte do čistých lahví. Používejte do salátu.

 

Kandovaný hvozdík

  • 10 g květů hvozdíku
  • 300 g krupicového cukru
  • 125 ml vody

Cukr s vodou svařte na sirup. Nechte prochladnout na pokojovou teplotu. Kvítky hvozdíku naskládejte do sirupu tak, aby se nedotýkaly a byly ponořené. Postavte zpět na oheň, zahřejte přibližně na 70 °C, vypněte a nechte v sirupu 24 hodin. Druhý den květy vyndejte, naskládejte na pečicí papír a nechte uschnout. Po úplném proschnutí prosypte moučkovým cukrem a uskladněte v uzavřené nádobě.

 

K ochucení a zdobení pokrmů

Okvětními lístky hvozdíku si můžete ozdobit lehké sladké moučníky, ale můžete je použít i k nazdobení studené slané kuchyně – například obložených chlebíčků či salátů. Přidejte je do domácího džemu nebo vína, nebo si vyrobte aromatický hvozdíkový cukr – stačí pár květů zamíchat do moučkového cukru ve sklenici. Nebo si s nimi nazdobte domácí ovocnou limonádu.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek