Bylinkový kalendář na říjen

Rady, tipy a nápady na pěstování a zpracování bylinek pro aktuální měsíc.

Trik pro snadnou sklizeň

Do konce října je potřeba sklidit oranžové plody rakytníku řešetlákového. Tuto činnost poněkud komplikují trny, kterými jsou větvičky rakytníkových keřů pokryté. Jak si ji usnadnit? Existuje na to jednoduchý trik. Zahradními nůžkami ustřihněte ty části větviček, které jsou obalené plody. Keři to nijak neuškodí. Poté je celé vložte do mrazničky. Zmrzlé je pak z větvičky snadno sklepnete.

 

Bobule plné zdraví

Plody rakytníku obsahují spoustu vitaminu C a dále vitaminy A, D, F, K a vitaminy skupiny B, rutin, flavonoidy, pektin, silici, organické kyseliny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Alkaloid hyppophein se v těle přeměňuje na serotonin, hormon důležitý pro celkovou vitalitu, který chrání organismus proti depresi a nádorům. Rakytník má biostimulační účinky, výrazně podporuje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti infekcím a stresu. Podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, léčí žaludeční vředy. Stimuluje činnost jater a plic, pomáhá při plicních onemocněních. Reguluje krevní oběh. Pomáhá při kožních onemocněních, akné, popáleninách a omrzlinách. Zabraňuje vypadávání vlasů, čistí organismus od toxických zplodin, rozpouští hleny. Pomáhá při revmatismu a vykazuje i protinádorové účinky.

foto: Shutterstock

Proč ho zamrazit?

Ideálním způsobem skladováním zralých plodů rakytníku je mrazení, které v bobulích zachovává maximum účinných látek a vitaminů.

 

Džem s rakytníkem a skořicí

  • 1 l šťávy z rakytníku
  • 500 g cukru
  • 600 g hrušek
  • 2 tyčinky skořice
  • 600 g jablek
Z bobulí rakytníku vylisujte šťávu, přelijte ji do hrnce a přisypte cukr. Přidejte nastrouhané hrušky, celou skořici, tobolky kardamomu a na kostky nakrájená oloupaná jablka. Svařte 15–20 minut na potřebnou hustotu, a nakonec vyndejte skořici. Hotový džem naplňte do vyvařených sklenic a na chvíli otočte dnem vzhůru, aby se víčka chytla.

foto: Shutterstock

Rakytníkový čaj

5 lžic rakytníku, 1 l vroucí vody
Bobule rakytníku přelijte vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Pak čaj přeceďte, plody při tom co nejvíce vymačkejte.

 

Domácí rakytníkový olej

Usušené rakytníkové plody rozdrťte a zalijte za studena lisovaným slunečnicovým nebo olivovým olejem tak, aby byly zcela zakryté. Směs nechte v uzavřené nádobě stát 3 až 4 týdny na teplém místě a každý den ji protřepávejte. Po uplynutí této doby olej přeceďte a zbytek plodů prolisujte přes husté síto. Olej skladujte ve sklenici z tmavého skla na chladném místě. Vnitřně užívejte třikrát denně jednu čajovou lžičku.

foto: Shutterstock


Text: red, foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek