Foto: Shutterstock

Báječné nepečené dobroty

Nebaví vás pečení, ale rádi si pochutnáte na vánočním cukroví? Udělejte si nepečené sladké dobroty. Budete je mít za chvíli hotové a s výrobou vám mohou pomoct i děti!

Lahodné řezy Nanaimo

Budete potřebovat:

  • 120 g másla
  • 50 g cukru
  • 5 lžic holandského kakaa
  • špetku soli
  • 1 velké vejce
  • 180 g rozdrcených máslových sušenek
  • 50 g jemně nasekaných pekanových ořechů
  • 85 g strouhaného kokosu

Na náplň:

  • 120 g másla
  • 3 lžíce pudinkového prášku
  • ½ lžičky vanilkové esence
  • 375 g moučkového cukru
  • 3 lžíce smetany ke šlehání

Na polevu:

  • 170 g kvalitní čokolády
  • 3 lžíce smetany ke šlehání

Postup:

Formu velkou 23 x 23 cm vyložte pečicím papírem. Máslo rozpusťte ve vodní lázni. Zašlehejte do něj cukr, kakao a sůl. Sundejte z ohně a pomalu zašlehejte vejce. Vraťte na oheň a šlehejte ještě 1–2 minuty, dokud nebude směs hladká. Přidejte rozdrcené sušenky, strouhaný kokos a nasekané ořechy. Míchejte, dokud se směs dobře nespojí. Pak ji rovnoměrně namačkejte na dno formy a dejte do lednice vychladit.

Ve velké míse prošlehejte máslo, pudinkový prášek a vanilkovou esenci. Vmíchejte moučkový cukr a smetanu. Pak náplň rozetřete na vychlazený sušenkový základ. Dejte na 10-15 minut do mrazáku, aby ztuhla před nanesením poslední vrstvy.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a rozmíchejte se smetanou. Nalijte ji na studený máslový krém a rozetřete po pomocí stěrky. Vložte do lednice a nechte vychladit. Pak dezert nakrájejte na čtverečky.

 

Foto: Shutterstock

Vosí hnízda

Budete potřebovat:

  • 160 g dětských piškotů + na dno
  • 150 g práškového cukru
  • 90 g másla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce mléka

Na krém:

  • 100 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 žloutek
  • rum podle chuti

Postup:

Dětské piškoty umelte nebo rozválejte na vále. Smíchejte je s ostatními surovinami a dejte vychladit do lednice.

Ze studeného těsta dělejte kuličky, obalte je v práškovém cukru a vtlačte do formy. Prstem udělejte důlek, naplňte ho krémem připraveným z másla, cukru, žloutku a trošky rumu a přitiskněte na dno kulatý piškot. Potom vosí hnízdo z formičky vyklepněte.

Tip: Cukroví můžete také naplnit vaječným koňakem a špičku namočit do čokoládové polevy

 

Foto: Shutterstock

Rumové kuličky

Budete potřebovat:

  • 400 g dětských piškotů
  • 120 g másla
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 50 g holandského kakaa
  • 80 ml rumu
  • kokos nebo kakao na obalení

Máslo utřete s cukrem. Piškoty rozemelte nebo rozdrťte s pomocí válečku, polijte je rumem a smíchejte s ořechy a kakaem. Přidejte máslo s cukrem a vypracujte těsto. Pokud se bude těsto drobit, přidejte rum nebo máslo. Pokud bude příliš řídké, přidejte piškoty.

Nechte těsto asi hodinu odležet v lednici. Pak z těsta vytvářejte kuličky a obalujte je v kokosu nebo kakau.

Tip: Do středu kuličky můžete zabalit višeň naloženou v rumu nebo do těsta přidat trochu ovocného sirupu.


Text: Mirka Koníčková, foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek