Anýz vonný

Pimpinella anisum

Voňavý anýz pěstovali už staří Egypťané a používali nejen jeho semena, ale i listy jako koření, nápoj i lék. Římané ho pěstovali na toskánských polích a připravovali z něj oblíbený koláč mustaceus. V Evropě se tato aromatická bylina rozšířila v době panování Karla Velikého a získala velkou oblibu.

Jednoletá bylina, dosahující výšky 30–45 cm, s přímou, jemně rýhovanou, nahoře větvenou lodyhou. Má trojčetné zubaté listy, kvete bíle, květy v okolících rozkvétají koncem léta. Semena jsou aromatické, vejčitě podlouhlé nažky.

Pěstování:
Má rád slunečnou, chráněnou polohu a propustnou, mírně alkalickou půdu. Vysévejte koncem jara přímo na místo. Lze pěstovat i v bytě.

Užívané části:
Listy, stonek, kořen, květy, semena.

Konzervování:
Semena sušte v zavěšených květenstvích před dozráním.

V kuchyni:
Semena – užívají se celá nebo drcená do chleba, pečiva, jablkových koláčů, smetany a cukrovinek. Přidávají se do smetanových sýrů, nálevů a k vaření mořských korýšů. Dodávají příchuť likérům.
Květy – přimíchávají se do ovocných salátů.
Listy – přidávají se do ovocných salátů s fíky, datlemi a kaštany. Používají se pro zdobení jídel.
Stonek a kořen – přidávají se do polévek a k dušenému masu pro lékořicovou chuť.

V domácnosti:
Semena – kladou se do pastí na myši jako návnada.

V kosmetice:
Semena – tvoří základ pro pleťové masky. Olej se užívá do parfémů, zubních past, mýdel a ústních vod.

Pro vůni:
Rozdrcená se používají do směsí potpourri.

Pro léčení:
Semena – nálev jako antiseptický uklidňující čaj, proti kašli, pro zmírnění koliky u malých dětí, stimuluje tvorbu mléka u kojících matek.

 

Jak využít anýz

Uvařte si z něj léčivý čaj, upečte voňavé sušenky nebo udělejte lahodný likér. V létě si můžete přidat čerstvé listy a květy do salátů i do vařených pokrmů.

 

Anýzové sušenky
125 g másla, ¾ šálku cukru, 1 vanilkový cukr, 1 a ¼ šálku hladké mouky, 2 lžíce anýzových semínek, 1 vejce, ½ lžičky prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 180 °C. Smíchejte jednotlivé suroviny a nakonec přidejte do směsi anýzová semínka (můžete je trochu rozdrtit). Pokud se vám bude zdát těsto příliš řídké, dejte ho na 15 minut zchladit do ledničky. Potom polévkovou lžící nabírejte těsto a klaďte ho na plech vyložený pečicím papírem. Jednotlivé hrudky dávejte tak, aby mezi nimi bylo dost místa, protože se mohou při pečení roztéct. Na závěr ještě posypejte semínky. Pečte 8–10 minut dorůžova.

 

 

 

Čaj proti kašli
2 čajové lžičky anýzových semen (lehce podrcených) zalijte šálkem vroucí vody a nechte 10–15 minut odstát. Sceďte, pijte 1 až 3 šálky denně.

Čaj také povzbuzuje trávení a zlepšuje chuť k jídlu. Působí proti plynatosti a uvolňuje křeče v zažívacím traktu. Jeho dezinfekční a antibakteriální účinek je navíc dobrou prevencí infekčních chorob trávicí soustavy, můžete ho užívat i například při otravách jídlem nebo při průjmových onemocněních a kolikách. Anýzový čaj se rovněž doporučuje kojícím ženám, podporuje totiž produkci mateřského mléka.

 

 

 

Anýzový likér
400 g cukru krystal, 20 g anýzu, 0,5 l vody, 0,3 l vodky, 3–4 lžíce citronové šťávy,

Do 0,3 l vodky vsypte anýz a nechte 14 dní louhovat. Občas promíchejte. Pak anýzovou vodku přeceďte. Vodu povařte s cukrem, až se rozpustí, a nechte vystydnout. Cukrový sirup smíchejte s anýzovou vodkou, přidejte 3–4 lžíce citronové šťávy, zamíchejte a můžete konzumovat.

 

 

 

Anýzový chléb
42 g droždí, 250 ml vlažné vody, 1 lžička medu (nebo cukru), 1 lžíce oleje, 3 lžičky anýzových semínek, 2 lžičky soli, 6 šálků chlebové mouky, 1 bílek rozšlehaný se lžičkou vody

Droždí rozpusťte v troše vlažné vody s medem nebo cukrem a nechte asi 10 minut stát, až zpění. Pak přilijte zbylou vodu a olej, přidejte anýz, sůl a polovinu mouky. Postupně zapracujte zbylou mouku, až bude těsto vláčné (množství můžete trochu upravit podle potřeby). Vyklopte na pomoučněnou plochu a dobře prohněťte, asi 10 minut, až bude těsto hladké a pružné. Mísu vytřete trochou oleje, vložte do ní těsto, obraťte ho, aby se potáhlo olejem, přetáhněte fólií a nechte na teplém místě kynout, až těsto zhruba zdvojnásobí objem.
Znovu těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na dvě části. Vytvarujte jako kouli, přikryjte a nechte 10 minut odpočívat. Plech potřete tukem a posypte hrubou moukou nebo krupičkou. Na plech položte bochánky těsta a trochu je dlaněmi roztlačte, přikryjte a nechte 30 až 40 minut kynout. Troubu mezitím předehřejte na 220 °C. Po obvodu propíchejte těsto vidličkou, povrch potřete bílkem rozšlehaným s vodou a posypte anýzem.
Pečte asi 30 minut, až budou bochníky zlatohnědé a při poklepu na spodní stranu budou znít dutě. Přesuňte na mřížku k vychladnutí.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a Thinkstock.cz

Další články

Sbírejte šípky

Sbírejte šípky

Dozrávají od konce září a můžete je využít na mnoho způsobů. Nezapomeňte si ani letos v přírodě nasbírat rudé šípky a připravit si z nich léčivé dobroty.

Celý článek

Léčivé borůvky

Léčivé borůvky

Většina z nás má ráda tmavě modré borůvky. Můžete si z nich připravit nejen výborný ovocný moučník, ale i jiné zdravé dobroty, které vám přijdou vhod v zimě.

Celý článek

Přečtěte si