Bydlení v zeleni

Ideální na balkon ve městě. Před obdobím hnízdění budku osázejte rostlinami nenáročnými na péči, o které se posléze nebudete muset příliš starat, abyste hnízdící ptáky nerušili.

Materiál

  • Nerezové vruty 3,5 × 40 mm
  • keramzit
  • přímočará pila
  • vrtačka
  • akumulační šroubovák
  • vykružovací vrták podle toho, jakému druhu ptáků dáváte, přednost (27 nebo 33 mm)

 

Nejprve vyrobte truhlík: Přední a zadní stěnu připevněte k bočním stěnám a na závěr připevněte zespodu dno. Otvory si vždy vyvrtejte předem. Do dna vyvrtejte drenážní otvory.

A teď budka: posuňte dvě z bočních stěn do truhlíku tak, aby byly od sebe vzdáleny 16 cm a takto vzniklý prostor se nacházel zhruba uprostřed truhlíku. Obě postranní části připevněte vpředu a vzadu na stěny truhlíku (všechny otvory si předvrtejte předem). Obě dělicí stěny umístěte vždy ve vzdálenosti 4 cm vedle stěn budky směrem ven – tak bude ptačí obydlí chráněno před vlhkou zeminou. Otvory si předvrtejte a stěny připevněte pomocí vrutů.

Do přední stěny vyvrtejte vykružovacím vrtákem vletový otvor.

Nyní připevněte střechu tak, aby vzadu a po stranách dobře přiléhala k dvojité stěně a vpředu přečnívala asi 4 cm nad vletovým otvorem.

Do obou částí určených pro pěstování rostlin nasypte vrstvu keramzitu. Potom přidejte zeminu a zasaďte rostliny.

Tip:
Květiny můžete také zasadit do vhodných květináčů a umístit je vlevo a vpravo vedle ptačí budky. Dělicí stěny pak můžete vypustit.

Návody jsme převzali z knihy: Stavíme ptačí budky, krmítka a koupadla

 


Text a foto: nakladatelství Grada

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek