Jednoduchý plstěný náhrdelník

Šperky vytvořené z vlny jsou originální, výrazné a dobře nosí. Vytvořte si s námi barevné vlněné korále vyrobené snadnou technikou mokrého plstění (či filcování).

Budete potřebovat

  • česané ovčí rouno
  • mýdlo
  • bublinkovou fólii
  • podložku na sushi
  • řezák
  • konvičku
  • pevnou jehlu a nit

 

postup

 

1 Při mokrém plstění se nejlépe pracuje s jemnou merino vlnou. Na pracovní stůl položte igelit a na něj bublinkovou fólii (bublinkami směrem nahoru). Nejprve si utrhněte kousek vlny a položte ji na fólii.

 

2 Natrhanou červenou vlnu pokládejte podle obrázku vedle sebe, druhou řadu mírně přes sebe. Vyskládejte tak čtverec velikosti asi 30 x 30 cm. Barevné kombinace jsou na vaší volbě.

 

3 Nyní začněte skládat vlnu oranžové barvy. Skládejte ji kolmo na předcházející a začněte kousek od okraje, viz obrázek.

 

4 Další vrstvu dejte opět kolmo a o kousek menší než předcházející.

 

5 Poslední vrstva je žlutá a zasahuje již jen do poloviny původního čtverce.

 

6 Připravte si mýdlový roztok z 300 ml teplé vody a 1 polévkové lžíce tekutého nebo nastrouhaného mýdla. Vlnu jím pokropte tak, aby byla mokrá, ale aby ve vodě neplavala.

 

7 Mokrou vlnu stočte do válečku. Začínejte točit ze strany, kde je nejsilnější vrstva vlny.

 

8 Stočený váleček položte na podložku na suši.

 

9 Podložku přeložte a válejte váleček pohyby sem a tam. Mokrou vlnu nejprve válejte lehce. Jakmile bude mít váleček jasnější tvar, můžete filcovat s větším tlakem. Válejte tak dlouho, dokud nebude váleček pevný a tvrdý.

 

10 Hotový váleček dobře vymáchejte ve vodě, nechte ustálit 10 minut ve vodě s octem (v poměru 1 díl octa na 10 dílů vody), poté ho opět dobře vymáchejte ve vlažné vodě a nechte uschnout.

 

11 Ostrým řezákem rozkrájejte váleček na jednotlivé korálky. Tloušťka korálků je na vás, ideální je asi 0,7 cm. Hotové korálky mají v sobě spirálu ze všech barev, které jste použili.

 

12 Válečky navlečte na pevnou nit (prošijte je jehlou). Můžete si vytvořit další barvy korálků a navlékat je střídavě za sebou. Nebo můžete korálky přišít na stužku a tu zavázat kolem krku.

 


Realizace, text a foto: Alena Isabella Grimmichová

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek