Mrkvové pochoutky – na slano

Mrkev, to není jen zdravý pamlsek pro malé děti. Můžete si z ní připravit spoustu vynikajících lahůdek. Hodí se jak na přípravu sladkých, tak i slaných pokrmů.


Mrkvová polévka

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 10–12 mrkví
  • kousek zázvoru
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • petrželová nať
  • sůl
  • pepř

1 Oloupaný zázvor nastrouhejte najemno, mrkev a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Orestujte na oleji, zalijte vývarem a vařte asi 15 minut.

2 Uvařenou zeleninu rozmixujte, přidejte kokosové mléko, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a ještě chvíli povařte. Podávejte posypanou nasekanou zelenou petrželkou.

 

Masový koláč s mrkví

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 6

  • 500 g hovězího masa
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 4 větší mrkve
  • 2 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • rozmarýn
  • 1 balení listového těsta
  • vejce na potření

1 Na pánvi orestujte nakrájenou cibuli na oleji, přidejte na malé kostky nakrájené maso a nechte ho zatáhnout. Zalijte vývarem, okořeňte a duste, dokud maso nezměkne. Pak přidejte nakrájenou zeleninu a ještě chvíli poduste.

2 Náplň dejte do kulaté koláčové formy, přikryjte ji „pokličkou“ z listového těsta. Potřete ho rozšlehaným vejcem a propíchejte, aby mohla unikat pára. Vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 40 minut dozlatova.

 

Mrkvové hranolky

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 6

  • 1 kg mrkve
  • 8 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř

1 Mrkev očistěte a nakrájejte na hranolky. Pokapejte je olivovým olejem, promíchejte a rozložte na plech.
2 Hranolky pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 minut. Upečené hranolky osolte a opepřete.

 


Glazovaná mrkev

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 3

  • 500 g mladé mrkve
  • 50 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce bílého vína
  • sůl
  • citronová šťáva
  • čerstvé bylinky (např. tymián, zelená petržel apod.)

1 Očištěnou mrkev dejte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla akorát ponořená, zahřejte, přidejte máslo, cukr a bílé víno a přiveďte k varu. Za občasného míchání nechte povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na mrkvi zůstane vrstva máslového karamelu.

2 Na závěr dochuťte solí, citronovou šťávou a posypte nasekanými bylinkami. Podávejte například k pečenému masu.

 


Hovězí pilaf s mrkví

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 4

  • 500 g hovězího masa
  • 3 lžíce sádla
  • 300 g dlouhozrnné rýže
  • 2 velké mrkve
  • 2 velké cibule
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • koření na pilaf
  • sůl

1 Maso nakrájejte na kostičky, mrkev na kratší proužky. Cibuli osmahněte ve větším hrnci na oleji, pak přidejte maso a sádlo, restujte 5 minut a přisypte mrkev. Okořeňte, zalijte vývarem a na mírném ohni duste asi půl hodiny.

2 Poté přidejte propláchnutou rýži a prolisovaný česnek, dolijte směs vodou, aby byla asi 1 cm nad okraj masové směsi, přiklopte hrnec a na mírném ohni duste asi 1 hodinu. Hotový pilaf nechte před podáváním ještě asi 30 minut v teple (například pod peřinou) odpočívat.


Mrkvovo-dýňové placičky

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 4

  • 700 g dýně hokkaido
  • 250 g mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • chilli koření
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 ml oleje
  • chilli omáčka k podávání

1 Do větší mísy nastrouháme oloupanou dýni a mrkev. Přidejte česnek, osolte a promíchejte. V mléce vyšlehejte vejce a přilijte do mrkvovo-dýňové směsi. Okořeňte chilli koření podle chuti a přisypte mouku. Rozmíchejte těsto.

2 Na pánvi rozehřejte olej, dělejte placičky a smažte je na oleji z obou stran. Podávejte teplé s chilli omáčkou.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek