Ušijte si maňáska

Vyrobte svému dítku či vnoučátku vskutku originální vánoční dárek. Ušijte mu maňáska! Podle návodu z dílny Effatha to určitě zvládnou i méně zkušené švadlenky.

Budete potřebovat:

  • šicí stroj nebo kus trpělivosti s ručním šitím
  • jehlu a nitě
  • nůžky
  • špendlíky
  • úplet tělové barvy 20 x 30 cm
  • plátno – různé k sobě ladící potisky, celkem 60 x 90 cm
  • pletací vlnu
  • vatelín na vycpání
  • barvy nebo fixy na textil
  • korálky a knoflíčky
  • zbytky stužek

 

postup

 

1 Podle schématu si na papír nakreslete jednotlivé díly loutky a vystřihněte je. Na dvojitě položený úplet si přeneste střihy hlavy a rukou. Nejprve si podle předkreslené linky obojí přešijte a až poté vystřihněte, s úpletem se vám bude takto lépe pracovat. U ručiček si mohou zručnější švadlenky pohrát i s jednotlivými prstíky.

 

2 Hlavičku i ruce obraťte na líc a vycpěte vatelínem. Do nosíku vatelín více upěchujte, aby hezky držel tvar.

 

3 Vystřihněte si podle střihu z plátna jednotlivé díly nožek, všechny díly vždy 4x. Přišijte k sobě nejprve punčošku, ponožku a poté botičku.

 

4 Následně k sobě lícem sešijte vždy dva a dva díly. Nožky opět obraťte na líc a vycpěte. Ve vrchní části nechte 4 cm volné – nevycpané, aby se nožky lépe všívaly.

 

5 Podle střihu na tělo si vystřihněte 2x díl z plátna. Přední díl bude přestřihnutý v místě, které je na střihu naznačeno čárkovaně.

 

6a + 6b Do přestřiženého místa všijte nožky, tak jak je ukázáno na fotografii.

 

7 Poté můžete sešít přední a zadní díl těla na bocích a v ramenních švech.

 

8 Na otvor v krku si našpendlete vycpanou hlavičku a v ruce ji malými stehy přišijte. Aby se vám lépe držel tvar a přišívání bylo snazší, vsuňte si nejprve do otvoru krku papírovou roličku od kuchyňských utěrek. Stejným způsobem přišijte i ručičky. Nezapomeňte, že paleček musí směřovat nahoru.

 

9 Ušijte podšívku. Z plátna si vystřihněte 2x díl podle střihu na tělíčko, jen u výstupku na krk přidejte na výšku 2 cm. Oba díly sešijte, nechte volný pouze spodní otvor.

 

10 Do loutky vsuňte podšívku a spodní strany podhrňte, našpendlete a sešijte k sobě.

 

11 Celé klubko vlny nastříhejte na 30 cm dlouhé vlásky. Následné přišívání k hlavě si zjednodušte tak, že si všechny jednotlivé vlásky sešijete na šicím stroji k sobě. Rozprostřete si je na hedvábný nebo střihový papír a prostředkem je 2x přešijte. Papír po přešití odtrhněte – slouží pouze jako položka při šití.

 

12 Na hlavičce si předkreslete linky, po kterých pak budete přišívat vlásky. Postačí, když budou od sebe vzdálené 2 cm. Přiložte si části vlásků prošitím na linku a můžete přišívat. Po našití vlásků na celou hlavu účes dostříhejte a upravte.

 

13 Nakreslete obličej – je lepší si jej předkreslit tužkou nebo mizícím fixem na textil. Podle toho, jakou loutku tvoříme, vymyslete oblečení. Ta naše má sukýnku z nařaseného obdélníku 10 x 40 cm velkého, přišitou nakonec přímo na díl těla.

 


Realizace, text a foto: Effatha

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek