Svatomartinská husa

Vykrmená husa patří odnepaměti k tradičním podzimním pokrmům. Tak si ji také nezapomeňte i letos dopřát. Inspirujte se našimi recepty.

Husa pečená s jablky

Budete potřebovat

  • středně velkou husu (asi 4 kg)
  • 3 jablka
  • hrušku
  • několik snítek rozmarýnu
  • vodu na podlévání
  • kmín
  • sůl

recept

1 Husu důkladně zvenku i zevnitř omyjte, nasolte ji a okmínujte (i zevnitř) a nechte v chladu uležet do druhého dne. Asi tři hodiny před pečením ji vyndejte a nechte odpočinout při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 130 °C. Nasolenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů a podlijte horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče). Pekáč přiklopte a dejte péct.
2 Pečte 3 hodiny, během pečení husu několikrát otočte, aby se opekla z obou stran – a pokaždé znovu přiklopíme, aby se maso nevysušilo. Občas také propíchněte kůži, aby mohlo vytékat sádlo. Počkejte, až se vyškvaří, a potom ho můžete odebírat, případně s ním husu znovu polévat.
3 Po 3 hodinách husu obložte jablky a hruškou, nakrájenými na dílky a zbavenými jádřinců, a rozmarýnem a dáme péct na dalších 40 minut. Poté na posledních 20 minut zvyšte teplotu na 170 °C a husu odkryjte, aby se vypekla pěkná, křupavá kůžička. Měkkou husu nechte před podáváním odpočinout.

Paštika z husích jater

Budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g husích jater
  • 150 ml červeného vína
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • 50 g másla (na přelití)

recept

1 V hrnci na másle osmahněte pokrájenou cibuli, po chvíli smažení k ní přidejte i nasekaný česnek a játra – ta rovněž osmahněte a zalijte červeným vínem. Když se víno téměř odpaří, ochuťte solí, mletým pepřem a tymiánem. Poté vše rozmixujte ručním mixerem dohladka.
2 Paštiku přendejte do misky, uhlaďte a přelijte přepuštěným máslem. Překryjte potravinářskou fólií a nechte do druhého dne v ledničce ztuhnout. Paštiku mažte na opečený chléb a podávejte nejlépe v kombinaci s naloženými brusinkami.


Pomalu pečená husa

Budete potřebovat:

  • 1 husu
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku kmínu

recept

1 Husu omyjte zevnitř i zvenku pod studenou vodou. Nechejte ji okapat a pak ještě zvenku osušte papírovou utěrkou. Důkladně ze všech stran osolte asi dvěmi třetinami soli, zbytek nasypte do břišní dutiny. Kůži ze všech stran ještě posypte kmínem. Takto připravenou kachnu položte hřbetem dolů do pekáčku, který ji velikostí těsně obemkne. Přikryjte dobře přiléhajícím víkem.
2 Pekáček s husou vložte do trouby a nastavte na 120 °C. Pečte bez otvírání trouby nebo nadzvedávání víka 5–6 hodin, na přesném čase nesejde. Pokud se vám po uplynutí této doby zdá kůže málo křupavá, odstraňte víko, zvyšte teplotu na 200 °C a ještě asi 10 minut dopékejte dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek