Máte doma kočku? Nezapomínejte na hygienu

Čistá domácnost je zdravá domácnost a o domovu se zvířátky to platí dvojnásob. Zoonózy totiž v nečistém prostředí číhají na každém kroku.

Kočičí toaletu čistěte každý den

V rozkládajících se exkrementech se nacházejí a závratnou rychlostí množí bakterie. Navíc se v toaletě mohou nacházet parazité jako je Toxoplasma gondii, která způsobuje toxoplazmózu a je velmi nebezpečná pro ženy v období těhotenství. Čekáte-li miminko, rozhodně bude lepší, když se o toaletu vaší kočičky bude kompletně starat jiný člen vaší domácnosti.

Perte pravidelně pelíšek

V pelíšku tráví váš mazlíček spoustu času, najdete v něm nejen hračky a různé „kořisti“, ale také chlupy, písek, bakterie a třeba i vajíčka a larvy blech nebo jiných parazitů.

Často myjte misku na krmení a vodu

Kočičí sliny obsahují spoustu bakterií, které od určitého množství mohou být docela nebezpečné. Přestože misky zůstávají na zemi, bacily na nich se přirozeně rozmnožují a zbytečně ohrožují vaši domácnost, zejména máte-li děti, které jsou velmi zvídavé a většinu dne tráví na zemi.

Používejte správné mycí prostředky

Některé čisticí prostředky jsou pro kočky a psy jedovaté, například čističe odpadů, myčky, trouby nebo toalety. Pozor také na chlór, který je nutné používat jen v určitém malém množství.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Základy výživy plazů: Co musíte vědět o krmivu pro plazy? Není to s ním tak jednoduché

Základy výživy plazů: Co musíte vědět o krmivu pro plazy? Není to s ním tak jednoduché

Jak co nejlépe krmit vašeho plaza? Před zodpovězením této otázky se musíme vrátit o krok zpět, a to do učebnice biologie. Plazi, kam spadají hadi, chameleoni, želvy, agamy, ještěrky a další tvorové, které rádi chováme doma jako mazlíčky, se dělí na býložravce, hmyzožravce, masožravce a všežravce. Poměrně široké rozpětí, že ano? V této chvíli vám to má poskytnout informaci o tom, že při výběru krmiva pro vašeho mazlíčka si budete muset být jistí, do které z těchto kategorií spadá. Více si přečtete v článku. Celý článek