foto Shutterstock

Kouzlo Vánoc

Vytvořte si doma hřejivou vánoční atmosféru plnou typicky vánočních dekorací, a hlavně neodolatelných vůní. V aktuálním vydání najdete spoustu inspirace, jak na to.

Zdobená jablíčka

Cukrovou polevou nemusíte zdobit jen perníčky. pokud vám nějaká zbyla, využijte ji i na nazdobení jablíček .

 

Cukrová poleva

  • 1 čerstvý vaječný bílek
  • 200 g prosátého moučkového cukru moučka
  • 1 lžíce přecezené citronové šťávy

Bílek s cukrem a citronovou šťávou míchejte tak dlouho, dokud nebude poleva dostatečně hustá. Nešlehejte ji, aby se v ní nevytvořily bublinky. Jablíčka před zdobením omyjte a pěkně vyleštěte. Zdobte je s pomocí pevnějšího igelitového sáčku, kterému ustřihnete špičku. Ozdobená jablka nechte dobře zaschnout.

foto Shutterstock

Rychlá a jednoduchá vánočka

  • 750 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička soli
  • 130 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 350 ml mléka
  • 50 g rozinek
  • vejce na potření

Z droždí, 150 ml mléka, špetky soli a lžíce cukru a lžíce mouky rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy dejte mouku, žloutky citronovou kůru, sůl, cukr, rozpuštěné máslo, zbytek mléka (200 ml), rozinky (můžete je předem namočit do rumu). Vlijeme kvásek, vše důkladně promíchejte a vypracujte těsto. Nechte ho asi hodinu kynout, pak ho vyklopte na pomoučený vál. Z poloviny těsta vytvořte 4 válečky a upleťte z nich cop. Položte ho na plech potažený pečicím papírem. Zbytek těsta rozdělte na 5 dílů, vyválejte z nich válečky a ze 3 opět spleťte cop. Položte ho na spodní patro vánočky a nahoru dejte cop spletený z posledních dvou kusů. Můžete je zpevnit pomocí párátek. Nechte vánočku ještě asi půl hodiny kynout, pak ji potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 45 minut, nejprve v troubě rozehřáté 170 °C, později teplotu mírně snižte.

foto Shutterstock

 

 


text: red, foto Shutterstock

Další články