Jezírko na terase? Proč ne!

Máte rádi vodu? Jezírko nebo fontánku si můžete pořídit i na terasu a malá vodní plocha se zurčící vodou a vodními rostlinami vám bude dělat radost po celou sezonu.

Na velikosti terasy přitom nezáleží, takzvaná vyvýšená jezírka se vejdou i na malý kousek rovné plochy. Určitě si ale ověřte, jestli její statika vydrží zatížení navíc.

 

Nádržky různých tvarů

Léty prověřené a rychlé řešení představuje hotové jezírko. Potřebujete jen trochu fantazie a vkusného obložení. Nádržky jezírka se obvykle vyrábějí z polyetylenu nebo plastu vyztuženého skelným vláknem. Jsou lehké, stabilní a přenosné a mohou být různého tvaru – pravoúhlé, kruhové, ledvinovité, v nabídce jsou i modely s několika zónami různé hloubky. Při instalaci si ohlídejte, aby nádržka byla usazena na terasu přesně vodorovně.

Při vyrovnávání nádrž napusťte do třetiny vodou, bude pak pevně stát. Případné nerovnosti srovnejte polystyrenem. Vnější stěny jezírka obložte takovým materiálem, který se na terasu hodí a zapadne do okolí. Nejčastěji se používá dřevo, a jelikož nepřijde do kontaktu s vodou, můžete použít i levnější druhy, např. impregnované smrkové nebo borové.
Kolem nádržky vytvořte konstrukci, na niž obložení připevníte. Kromě dřevěného obkladu se můžete pokusit i o kamennou zídku. Vedle hotových jezírek můžete pro miniaturní vodní plochu využít i dřevěný sud, vědro, pozinkovanou vanu nebo jakoukoli keramickou nádobu. Všechny nádrže by měly ale těsnit. Dřevěné vyložte fólií, kovové opatřete zevnitř speciálním nátěrem.

Na závěr vyvýšené jezírko osázejte. Rostliny vysaďte do sázecích košů naplněných směsí písku a zeminy. Pokud mezi obložením a nádrží necháte mezeru, vyplňte ji půdou a osaďte jako okraj jezírka.

Terasové jezírko nemusí být nutně vyvýšené

 

Vyberte místo

Terasa nebo balkon bývají zpravidla slunné a chráněné před větrem. Přes poledne a časné odpoledne proto zajistěte jezírku polostín, aby se v něm voda příliš nezahřívala a neodpařovala. Počítejte také s přívodem čerstvé vody, čerpadlem a filtry, pomůžou vám udržet stabilní kvalitu vody a zabrání šíření řas. Čím menší terasové jezírko máte, tím častěji stav vody kontrolujte.

Přepad vody z horní do dolní nádrže může být i podsvícený

 

Čerpadlo pro fontánku

Pro fontánku určitě nepoužívejte zahradní čerpadlo, protože není vhodné pro nepřetržitý provoz a má velkou spotřebu elektřiny. Místo něj využijte čerpadlo se zabudovaným filtrem, který zabrání ucpávání trysek. Čím bude výkonnější, tím výš a dál bude voda stříkat. Vyberte čerpadlo s regulovatelným výkonem a filtrem, který půjde snadno čistit. Fontánku můžete také nasvítit LED osvětlením. Někteří výrobci nabízejí dokonce kompletní sadu složenou z vodní nádržky, dřevěného soklu a čerpadla, případně i fontánky s LED osvětlením a příslušenstvím. Kromě fontány v jezírku si můžete pořídit i malé vodní pramínky přímo na terasu, ideálně dlážděnou. Stačí vyjmout dlaždici, pod úroveň terasy usadit nádrž s čerpadlem a navrch dát kryt a podložku s kamenným motivem. Vrchní kamenná deska, z níž tryská voda, může být opět osvětlená a je možné po ní i chodit.

Jezírko můžete doplnit kamennou fontánou a její okolí vysypat dekorativními kamínky

 

Jak ho zazimovat

Přezimování terasových jezírek závisí na materiálu nádržky a obkladu, který by mohl za mrazu popraskat. Většinu malých terasových jezírek je vhodné přestěhovat na zimu dovnitř, nejlépe na světlé místo s teplotou 5–10 °C. Větší jezírka alespoň přesuňte pod střechu. Všechny zdejší vodní rostliny jsou odolné a mohou promrznout až ke kořenům, tropické však vyjměte a přezimujte v domě.

Malé vodní pramínky na terase potěší a potřebují jen málo místa

 

Malá fontánka se vejde i na zápraží

 


Text: red; foto: archiv firem a Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek