Veselá letní brož

Z polymerové hmoty můžete vytvářet naprosto cokoliv! Třeba i letní brož s vlnkovaným vzorem. Její výroba se skládá z jednoduchých kroků, které určitě zvládnete i vy. Výsledek ale bude stát za to.

Budete potřebovat

  • spousty namíchaných barviček polymerové hmoty a černou a bílou
  • vlnité a zik-zak řezáky LC Tools s prohnutou čepelí
  • váleček
  • strojek na válcování hmoty
  • rovný řezák
  • texturovací houbičku
  • tekutý polymer – liquid
  • vykrajovátko trojúhelníkového tvaru
  • brožový můstek
  • černou dutou bužírku
  • o-kroužky

Postup

1 Ve strojku si propracujte všechny namíchané odstíny polymerové hmoty. Vezměte první barvu a zamotejte ji do válečku. Ostatní barvy postupně obalujte kolem základní bílé. Tento základní vzor nemusí být vůbec perfektní, ve výsledku nebude vidět, ale záleží na kombinaci barev a jejich rozložení.

2 Obalený váleček by měl mít alespoň 2 cm v průměru.

3 Vzor mírně zredukujte, váleček vytvarujte do kvádru a poté nakrájejte rovným řezákem na tři části.

4–5 Nyní můžete začít všechny tři kvádříky krájet vlnitými noži podél delší strany. Vzory se budou lišit podle toho, jaký vlnitý řezák použijete. Kouzlo spočívá v tom, že každý řez vypadá úplně jinak, podle toho, jak jste složili základní váleček.

6 Poté na zbytkovou hmotu vedle sebe naskládejte ty nejhezčí ukrojené plátky vzoru, zaválejte je válečkem a spojte. Vroubky z povrchu zmizí a vzor bude úplně hladký.

7 Vezměte si vykrajovátko, plát nejprve položte na hranu vykrajovátka, mírně jej vtlačte dovnitř vykrajovátka a vyhlubte v plátu mírnou prohlubeň. Poté opatrně položte vykrajovátko se vzorem na předem připravený plát zbytkové hmoty a vykrojte. Tím vznikne dutý tvar, který má uvnitř vzduch a je proto lehounký.

8 Ze zbytku barev, které jste použili na tvorbu býčího oka vymodelujte různě veliké kuličky, vyválejte je o hrubý brusný papír a díky tomu dostanou hrubou strukturu. Každou kuličku opatrně propíchněte tlustou jehlicí.

9 A kuličky i tvar umístěte do kovové nádobky s jedlou sodou, ve které se můžou péct bez toho, aniž by se poničily na rovném plechu. Vložte je do trouby spolu s dutým tvarem a upečte dle pokynů výrobce vámi používané polymerové hmoty.

10 Po upečení vezměte dutý tvar se vzorem a natřete jej ze spod a ze stran liquidem, který zde slouží jako lepidlo. Propracujte černou hmotu a projeďte ji spolu s texturovací houbičkou na druhé nejtenčí nastavení. Tvar obalte do vytvořeného černého plátu.

11 Okraje a zbytky seřízněte skalpelem a nerovnosti upravte pomocí texturovací houbičky.

12 Z druhé strany zamáčkněte do hmoty brožový můstek, na něj i trochu kolem natřete pomocí štětce liquid a přes něj přiložte proužek ze zbytku černé hmoty. Ten pak spojte s obalem tvaru pomocí houbičky. Tvar umístěte opět do jedlé sody nebo škrobu a dejte péct.

13 Po upečení nechte tvar vychladnout a vrchní část se vzorem obruste brusnou houbičkou. Pomocí ručního vrtáčku ze strany provrtejte pět dírek (podle toho, kolik jste vyrobili kuliček).

14 Do kuliček vlepte delší černou dutou bužírku, na ní navlékněte o-kroužek ze stejného materiálu a přilepte jej ke kuličce, zakryje tak spoj.

15 Vytvořené bambulky pak dolepte do vyvrtaných dírek v dutém tvaru. Vrchní část brože můžete ji ještě vyleštit, aby byla perfektní, a máte hotovo.

www.polymerweek.com

 


Realizace, text a foto: Lucy Štruncová, www.lucystruncova.com

Další články

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Proměňte skleničky ve vázičky

Proměňte skleničky ve vázičky

K povedené proměně obyčejných skleniček od zavařenin, omáček či kompotů ve vázičky na jarní květiny vám postačí jen lakový popisovač a trocha fantazie. Podívejte se, jak na to.

Celý článek