Ovocné likéry

Udělejte si domácí ovocné likéry. Nejen, že se zabavíte jejich výrobou, ale navíc vás pak v chladných dnech zahřejí a posilní.


Švestkový likér

  • 300 g švestek
  • 500 g třtinového cukru
  • 2 kousky skořice
  • 700 ml Grappy (nebo slivovice)

 

1 Švestky omyjte, rozpulte, vypeckujte a vložte do velké zavařovací sklenice. Přidejte cukr a skořici, zalijte lihovinou a dobře uzavřete. Nechte stát asi dva týdny na chladném a tmavém místě, občas protřepte.

2 Hotový likér přefiltrujte přes trychtýř s filtračním papírem a nalijte do lahví. Před prvním podáváním nechte likér asi čtyři týdny odstát.

 

 

Hruškový likér

  • 1 l šťávy ze zralých hrušek
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru
  • 160 ml rumu
  • 1,4 l vodky

 

1 Hrušky odšťavněte nebo vylisujte, čirou šťávu smíchejte s vodou, zahřejte na teplotu 85 °C (nesmí se vařit) a rychle zchlaďte.

2 Přefiltrujte přes husté plátno, přidejte cukr, rum a vodku. Důkladně promíchejte, stočte do lahví a můžete podávat.

 

 

Trnkový likér s ginem

  • 500 g zralých trnek
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 l ginu

 

1 Trnky omyjte, osušte a každou propíchněte vidličkou. Dejte je do velké zavařovací sklenice, zasypte cukrem, zalijte ginem, protřepte a sklenici uzavřete. Následujících sedm dnů ji každý den protřepte.

2 Pak ji nechte stát na tmavém chladném místě 2–3 měsíce. Hotový likér sceďte přes plátno a přelijte do lahví. Nápoj dozrává ještě v lahvích, takže čím je starší, tím je lepší.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek