Zimní květy vilínů

Původní botanický druh vilínů pochází z východní Asie a Severní Ameriky. V současnosti existují desítky kultivarů vhodných k pěstování na zahradě, vilín virginský nachází uplatnění i v kosmetice.

Ozdoby zahrady

Zahradní kultivary vilínu (Hamamelis x intermedia nebo H. mollis) se pěstují jako široce rozložité keře. Jejich květy jsou dlouhé asi tři centimetry, různé odrůdy se od sebe liší barvami – žlutá je ‘Pallida‘, oranžová ‘Orange Beauty‘, červená ‘Diane‘, vybrat si můžete i cihlový nebo karmínový odstín. Květy jsou seskupeny do svazků, zpravidla voní, korunní lístky mohou být na koncích i zvlněné.

Tip pro pěstování: Mají rády vlhkou a kyselou půdu. Pozor, starší rostliny nestříhejte! Dopřejte jim slunné místo či mírný polostín. Výborně snášejí zimu a mrazy.

 

Pro zdravou pokožku

Vilín virginský (H. virginiana) se využívá pro výrobu kosmetických a farmaceutických přípravků. Zejména jeho kůra a listy se stahujícím a čisticím účinkem jsou vhodné na léčení kožních problémů. Tento původní druh se pěstuje i jako solitérní dřevina. Zdobí ho zářivě žluté listy, které se na podzim zbarví dočervena, i drobné světle žluté a velmi vonné květy. Ty se objevují už na podzim, zatímco ostatní vilíny kvetou později.

Tip pro pěstování: Oproti zahradním kultivarům snáší i vápenité půdy. V Severní Americe rostou především na březích řek a jezer, milují vlhkou půdu.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek