Pro sladký spánek

Každý člověk stráví spánkem přibližně třetinu svého života. Výběru správné postele, roštu a matrace bychom měli proto věnovat velkou péči.

V posteli prožijeme spoustu hodin. Její pořízení je investicí na několik let i desetiletí, proto bychom při jejím výběru neměli hledět pouze na vzhled nebo cenu, ale všímat si i dalších kritérií, jako jsou materiál a rozměry (tedy výška, šířka a délka) samotné postele a také parametry roštu a matrace. Vhodnou postel bychom měli vybírat i s ohledem na své případné zdravotní problémy, ať už pohybového aparátu nebo vnitřních orgánů; jiná postel, tedy zejména matrace, vyhovuje také spíše ženskému tělu, jiná naopak mužskému. Postel je jednoduše velice individuální záležitost. Čas, věnovaný jejímu výběru při koupi se nám vrátí v podobě kvalitního spánku.

U postelí Carpe Diem lze polohovat všechny vrstvy (Naty Naty)

Jaký zvolit materiál

Ideálním materiálem pro kvalitní a zdravou postel je masivní rostlé dřevo, nejlépe dubové nebo bukové. Tento čistý přírodní materiál je zdravotně nezávadný, zajišťuje výbornou pevnost a stabilitu postele. Naopak nevhodným materiálem je dřevotříska, protože u ní často dochází po určité době k uvolnění kování. Z některých dřevotřísek se může také uvolňovat formaldehyd z použitých lepidel, což zdraví rozhodně nijak neprospívá.

 

Důležitá je velikost postele

Pro pohodlný spánek jsou velmi důležité dostatečné rozměry postele. Obecně platí, že délka lehací plochy by měla minimálně o 20 až 25 cm přesahovat naši výšku, šířka by pak v případě jednolůžka neměla být pod 90 cm; ideální je šíře 100 cm pro jednoho spáče. U nemocných nebo dlouhodobě ležících lidí je doporučována ještě širší postel, tedy klidně 120 cm.

Rošt Ergo flex je polohovací v oblasti hlavy a nohou se sklonem až 45° (Dormeo)

A co její výška?

Často zanedbávaným, ale přitom velmi důležitým parametrem u postele je její dostatečná výška, a to ze dvou důvodů: kvůli pohodlnému a bezpečnému vstávání a uléhání a kvůli správnému odvětrávání lůžka. I tady existuje jednoduché pravidlo: správná postel je taková, kdy při usednutí na lehací plochu budou vaše kolena svírat pravý úhel. U nemocných a hůře pohyblivých lidí by měl být úhel mezi lýtkem a stehnem spíše tupý. Výška lehací plochy by tedy měla mít přibližně od 45 do 55 cm, nebo i výše podle postavy. Z vyšší postele se jednoduše lépe vstává.

Rošt Clip flex se dá složit (Dormeo)

S čelem nebo bez čela

Vzhledu postele často dominuje čelo. To plní nejen designovou roli, ale má i funkční přínos. Praktické hlavové čelo by mělo vyčnívat nad matraci alespoň 20 až 25 cm tak, aby při spaní nepadal polštář nebo se neopíral o stěnu. Náruživí čtenáři ocení ještě vyšší hlavové čelo, ideálně s mírným sklonem. Čelo u nohou může být i nemusí – opět záleží na vkusu a potřebách majitele. Nižší rovné čelo je ideální v případě, že chceme zabránit sklouzávání peřiny na zem; vyšší nohové čelo zamezí nepříjemnému průvanu, který může pod peřinu pronikat zejména v chladných měsících. Pokud ale máme ložnici spíše skromných rozměrů a postel musíme přirazit do rohu, zvolíme spíš nižší rovné nebo dokonce žádné čelo, abychom měli do postele přístup i z její spodní strany.

 

Rošt vybíráme pečlivě

Samotné pohodlné ležení a kvalitu spánku nejvíce ovlivňuje lehací plocha, tedy rošt a matrace. Kvalitní rošty jsou vyrobeny z pevných a pružných, převážně bukových lamel. Bývá jich 28 i více. Lamely jsou ukotveny v dřevěném rámu, a to buď napevno, nebo pomocí odpružených gumových či kaučukových pouzder. Některá pouzdra se mohou natáčet a rošt tak ještě lépe reaguje na pohyb těla na matraci.

 


Certifikát je zárukou

Zaručenou kvalitu na našem trhu hlídá a prověřuje mimo jiné také Asociace českých nábytkářů. Certifikát „Česká kvalita Nábytek“ dokládá, že veškerý materiál použitý při výrobě tohoto nábytku je prověřen, od samotného dřeva přes veškerá použitá lepidla a laky až po kování.

 


Text: vrz; foto archiv

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek