Jak správně vyndat mazlíčkovi klíště?

Přinesl si váš psí či kočičí kamarád z procházky v přírodě nepříjemný suvenýr v podobě přisátého klíštěte? Než mu ho začnete odstraňovat, přesvědčte se, zda to děláte správně.

Při vyhledávání klíšťat na svém domácím mazlíčkovi použijte latexové rukavice a dobré osvětlení.

Denně zvíře zkontrolujte. Zvýšenou pozornost věnujte uším, oblastem kolem obličeje, očí, nohám a břichu.

Počítejte s tím, že hledáte parazita různé velikosti: počínaje sezamovým semínkem (ještě nenasáté klíště) až k velikosti nehtu (již zvětšené).

Pokud klíště naleznete, použijte k jeho odstranění nejlépe jemnou pinzetu. Uchopte klíště za hlavu, co nejblíže ke kůži, jak jen to je možné. Při samotné práci opravdu nezapomínejte na latexové rukavice!

Pomocí pomalého, stabilního a pevného tahu vytáhněte klíště přímo z kůže. Pozor! Některé speciální nástroje na odstraňování klíšťat, např. speciální háčky na klíšťata (Tick-Twister), vyžadují při použití krouživé pohyby!

Je důležité, abyste nikdy nemačkali tělo klíštěte. Mohli byste tím způsobit vniknutí potenciálních patogenů do těla svého psa nebo kočky.

Po odstranění klíštěte očistěte kůži mýdlem a vodou.

Pokud by se vám malá část klíštěte při jeho odstraňování ulomila, můžete se ji pokusit vyndat z kůže podobně jako třísku. Je ale pravděpodobné, že se jí tělo vašeho mazlíčka po čase samo zbaví.

Vytažené klíště vložte do zkumavky s alkoholem, kterou si označte datem pro případ budoucí nemoci. Poznamenejte si také, kde přesně se klíště na těle nacházelo.

 


Zdroj: www.ulekare.cz

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek