Bylinkový kalendář – červenec

Rady, tipy a nápady na pěstování a zpracování bylinek pro aktuální měsíc

 

Báječný měsíček

Máte na zahradě záplavu oranžových květů měsíčku? Tak neváhejte a uchovejte si jeho léčivou sílu v doma vyrobených prostředcích. Jde to snadno a rychle.

 

Měsíčkový olej

Sklenici naplňte čerstvě nasbíranými okvětními lístky nebo celými květy a zalijte kvalitním olejem podle vlastního výběru (slunečnicovým, řepkovým, mandlovým apod.) tak, aby květy byly zcela ponořené – jinak by mohly začít plesnivět. Nechte 2–3 týdny stát na slunném místě (například na okenním parapetu), občas sklenicí zatřeste. Poté olej přeceďte přes plátno, slijte do lahviček a používejte nejen na kožní vyrážky, ekzémy, spáleniny či jizvy, ale i při masážích a pro péči o pokožku těla.

 

Měsíčková mast

500 g bezvodého masťového základu (zakoupíte v lékárně) nebo kokosového oleje dejte do hrnce, zahřejte a nechte rozpustit. Přidejte 4 hrsti měsíčkových okvětních lístků a nadrobno nařezaných listů a nati. směs přiveďte k varu, promíchejte a odstavte. Hrnec přiklopte a nechte stát do druhého dne. Pak ji mírně zahřejte a přeceďte přes plátno. Mast nalijte do kelímků nebo lahviček a používejte pro léčbu drobných ranek, jizev, křečových žilek, ekzémech, vyrážkách, spáleninách a podobně.

 

Měsíčková pleťová voda

2 polévkové lžíce květů měsíčku (čerstvých nebo sušených) zalijte 200 ml vroucí destilované vody (můžete použít i nesycenou minerálku nebo kojeneckou vodu) a nechte asi 15 minut louhovat. Když směs vychladne, přeceďte ji přes sítko do připravené vyvařené skleněné nádoby s uzávěrem. uchovávejte v lednici. Používejte dvakrát denně pro péči o problematickou či zánětlivou pokožku.

 

 


Sklízejte a sušte mátu

Čerstvou mátu můžete použít například k přípravě lahodného čaje (stačí pár lístků zalít vroucí vodou) nebo si je můžete přidat podrcené do domácí limonády. Máte-li jí ale větší úrodu, vyplatí se ji v červenci sklidit a nasušit pro použití v dalších měsících. Nať střihejte ve stadiu poupat, ve výšce několika centimetrů nad zemí. Ze stonků otrhejte listy a rozložte je na síto (můžete také dřevěný rám potáhnout gázou či jiným vhodným prodyšným materiálem). Umístěte ho na stinné, dobře větrané místo.

 


Aromatické bylinky nezapomeňte přihnojovat

Chcete-li mít bohatou sklizeň voňavých bylinek pro využití v kuchyně, pravidelně je přihnojujte každé tři týdny komplexním hnojivem s nízkým obsahem dusíku.

 


Bylinkové nálevy na ochranu rostlin

Divoké či zahradní byliny můžete na zahradě využít i pro boj s nepříjemným hmyzem. například macerát z kopřiv odpuzuje mravence. Stejně působí i nálev z vratiče – ten můžete úspěšně použít i proti mšicím a škodlivým housenkám. Proti mšicím působí i nálev z česneku, navíc ho můžete vyzkoušet i pro boj s plísněmi. Nálevy jednoduše připravíte tak, že asi 100 g čerstvé byliny zalijete 1 litrem vroucí vody a necháte vychladnout. Pak roztok přeceďte, nalijte do lahvičky s rozprašovačem a aplikujte. V případě potřeby postup několikrát opakujte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek