Bylinkový kalendář – červen

Rady, tipy a nápady na pěstování a zpracování bylinek pro aktuální měsíc.

 


Věnec z bylinek

Rozrostly se vám bylinky natolik, že nevíte, co s nimi? Z kvetoucích snítek, například tymiánu či mateřídoušky, si můžete uvázat krásný a voňavý věnec a nechat jej na stinném vzdušném místě uschnout. Bude vám pak dělat radost celou zimu.

 


Divoké byliny k mulčování

Listy kopřiv nebo kostivalu můžete skvěle využít pro mulčování, například rajčat nebo zelí. Během léta vám pak rychle dorostou, takže budete mít další mulčovací materiál opět k dispozici. Výhodou mulčování bylinkami bohatými na minerální látky je, že současně půdu přihnojujete, obohacujete ji o důležité prvky a zabraňujete nadměrnému odpařování vody.

 


Bylinné pleťové masky

Snadno si je můžete připravit z čerstvých květů a listů. 2 hrsti bylinek spařte troškou horké vody a pak směs rozmixujte. Kaši pak naneste na gázu a přiložte na 10–15 minut na obličej (nejprve ale vyzkoušejte – například na předloktí – že na danou bylinku nejste alergičtí). Květy černého bezu pomáhají pleť vypnout a zbavit vrásek, květ lípy regeneruje a dezinfikuje, přeslička osvěží stárnoucí pleť, jitrocel léčí akné a mastnou problematickou pokožku.

 


Léčivé čaje z jahodí a borůvčí

Pokud máte možnost, vypravte se do lesa a šetrně si nasbírejte (tak, abyste porost příliš neponičili) mladé listy lesních jahod a borůvek. Listy pak sušte ve stínu, na bezprašném vzdušném místě. Pro přípravu čaje použijte 1 lžíci sušených listů na 250 ml horké vody. Nechte 15 minut vylouhovat a poté sceďte.

Jahodník obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, karoten (provitamin A), silice a třísloviny. Lesní jahody a listy jahodníku patří k nejvýznamnějším antioxidantům. Mají protizánětlivý a antibakteriální účinek, v organismu regulují výměnu solí, podporují růst buněk, odvodňují, posilují kosti, vlasy, kůži a celý imunitní systém. Čaj z borůvčí zvyšuje obranyschopnost, výborně působí proti průjmům, slouží jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky, dny a revmatismu. Odstraňuje únavu očí a zlepšuje ostrost zraku.

 


Tento měsíc nezapomeňte

Pravidelně přihnojovat potřebují i aromatické bylinky. V červnu byste je měli přihnojit takzvaně na list. Použijte k tomu nejlépe 0,2% roztok komplexního hnojiva s nízkým podílem dusíku. Pokud byste to s dusíkem přehnali, měly by mnohem slabší aroma.

Sklízet bylinky byste měli večer nebo na ráno, ale pozor, neměly by být ani navlhlé rosou, ani povadlé teplem a slunečním zářením. Ty, které hned nezpracujete, sušte ve svazečcích na teplém vzdušném místě.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek