Šablonování a kresba na textil – dekorovaná taška

Praktickou bavlněnou tašku na nákup si můžete jednoduše, a přitom krásně vyzdobit kombinací technik šablonování sprejem a tupováním, tiskem razítky a kresbou.

Zdobení textilu je prací zábavnou a radostnou, také díky tomu, že na trhu se neustále zlepšuje nabídka barev. Výrobci nabízejí nepřeberné množství různých variant. Některé si ukážeme a vyzkoušíme je. V první řadě budeme pracovat s textilem z přírodního materiálu, v našem případě s bavlnou. Všechny barvy, které použijeme, jsou určené na textil, dají se prát a jsou odolné a stálobarevné, pokud dodržíme pokyny k údržbě výrobku. Vzory šablon a razítek, se kterými budeme pracovat, jsou pouze orientační. Vyberte si takové, jaké vám budou nejlépe vyhovovat. V obchodech s kreativními potřebami je velký výběr. Šablony i razítka si můžete také sami vyrobit. Lze je například vystříhat nebo vyřezat z plastových desek na dokumenty. Taková šablona dlouho vydrží a je omyvatelná, což je velká výhoda oproti papírovým šablonám.

 

Budete potřebovat

  • tašku z bavlněného plátna
  • plastové šablony
  • silikonová razítka
  • plastové podložky na razítka
  • razítkovací barvu s polštářkem
  • barvu na textil ve spreji (např. Cadence)
  • krycí barvu na textil
  • 3D konturu
  • špejle
  • houbičku na nádobí
  • papírové utěrky
  • igelit
  • nůžky
  • žehličku

 

postup

 

1 Tašku si můžete koupit hotovou nebo ji ušijít z bavlněného plátna. Ideální je látku před zdobením vyprat a dobře vyžehlit. Na pracovní stůl položte igelit nebo plastový ubrus a na něj vyžehlenou tašku. Začněte tvořit obrázek, který na tašce chcete mít. Nejprve vytvořte pozadí. Poslouží vám k tomu například velká šablona se vzorem krajky. Můžete ji použít zároveň jako šablonu i jako razítko. Bude potřeba pracovat rychle, proto si předem rozmyslete, jak šablonu použijete. Šablonu položte na tašku a přidržte ji přitisklou na textil pomocí špejle. Vezměte si světlou barvu ve spreji, například jako v tomto případě šedou, a stříkejte ji přes šablonu. Barvou ve spreji stříkejte rovnoměrně ze vzdálenosti asi 20 cm, dokud šablonu celou nevyplníte. Stříkejte plynulými pohyby zápěstí od shora šablony směrem dolů.

 

2 Šablonu opatrně sejměte z látky, otočte ji a barvu, která na ní ulpěla, otiskněte na volné místo na tašce. Ihned šablonu přimáčkněte papírovou utěrkou. Utěrku po šabloně válejte. Tím vytvoříte otisk, a zároveň vysajete přebytečnou barvu z šablony. Šablonu sejměte a utěrkou dobře vysušte, abyste ji mohli znovu použít. Poté utěrkou přejeďte i po tašce a zachyťte tak vlhkost, která by vám bránila ihned pokračovat v práci. Nemusíte se bát, že by barva z utěrky zašpinila práci.

 

3 Nyní šablonu položte šikmo, částečně přes oba šedé obrazce, a přestříkejte ji růžovou barvou.

 

4 Opět otisk vysušte utěrkou. Pokud nechcete používat utěrku, musíte nechat látku mezi jednotlivými kroky uschnout.

 

5 Začněte vytvářet na pozadí obrázek, v našem případě jsou to květiny. Šablonu květin položte na tašku. Vzor nyní vytvořte krycími barvami, které jsou jednak výraznější, a navíc zakryjí vše, co je pod nimi. My jsme si vybrali světlé, pastelové odstíny růžové a stříbrné. Houbičku na nádobí nastříhejte na malé kostičky – barvu lze jimi dobře nanášet.

 

6 Barvu dejte na paletu nebo postačí víčko od zavařovačky. Houbičkou barvu naberte a krátkými kolmými pohyby ji nanášejte skrz šablonu v místě květů (tupujte). Některá místa vyplňte růžovou, jiná stříbrnou barvou. Je možné také udělat přechody mezi barvami smetanovou barvou. Je dobré si tento postup nejprve vyzkoušet na odstřižku látky.

 

7 Nyní je potřeba nechat barvu zaschnout, aby se nerozmazala.

 

8 Poté doplňte vzor natištěním malých motýlků a vážek. Razítka namáčejte do razítkovacího polštářku a otiskujte na látku. Měňte tvary i směr razítek tak, abyste vytvořili dojem létajícího hmyzu kolem květin.

 

9 Otisky opět nechte dobře zaschnout a poté celý obrázek dokreslete konturovací 3D barvou. Tyto barvy se dají koupit v různých odstínech, nemusíte tedy kreslit pouze černou.

 

10 Zdůrazněte tělíčko i křídla vážek a motýlů.

 

11 Stejně dokreslete květiny vytvořené šablonou. Můžete je doplnit řadami dekorativních teček.

 

12 Podobně vytvořte druhou tašku. Na pozadí tentokrát můžete použít jinou šablonu – zde s rozkvetlou loukou – a přes ni stejné květiny jako u předchozí tašky.

 

13 Obrázek také můžete doplnit malými šablonami mandal v růžovém a žlutém odstínu.

 

14, 15 Na obrázcích 14 a 15 vidíte, jak rozdílně lze domalovat stejnou šablonu. Důležité je zdůraznit střed květů a jejich stonky. Okvětní plátky lze domalovat celé nebo jen v náznaku.

 


Tašky nechte dobře zaschnout (nejlépe několik dní) a poté podle návodu na barvách vzor zafixujte zažehlením z rubové strany. Žehlete minimálně 5 minut. Hotový výrobek je potřeba prát na nízké teploty, tedy do 40 °C, otočený naruby, nejlépe ručně a v mýdle nebo šamponu. Žehlete vždy z rubové strany.

 


Realizace, text a foto: Alena Isabella Grimmichová

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek