Krásná a praktická prkénka

Nejen ve venkovní kuchyni využijete soupravu dřevěných prkének, na kterých můžete jídlo nejen krájet, ale i servírovat. Navíc vám poslouží i jako dekorace – stačí je zavěsit na zeď.

Budete potřebovat

  • vysušený špalek z ořechu, buku nebo dubu, nařezaný na cca 50 cm dlouhé kusy
  • motorovou pilu
  • hoblík
  • papír, tužku, nůžky, pravítko
  • přímočarou pilu s pilovým listem na dřevo a na železo
  • akumulátorový šroubovák s vrtákem do dřeva s průměrem 1 cm
  • vibrační brusku (nebo excentrickou), brusné papíry č. 40 až 180
  • lněný olej potravinářský (nebo jiný olej vhodný pro styk s potravinami)
  • měkký hadřík

 

postup:

1 Na špalek si nakreslete čáry, kde budete řezat. Pařez nejprve motorovou pilou přeřízněte napůl a pak z něj nařezejte pláty silné asi 4 cm.

 

2 Pláty na krajích zbavte kůry, jde to dobře pomocí dláta a kladiva. Nerovnosti vyrovnejte hoblíkem na tloušťku asi 3 cm.

 

3 Na papír si nakreslete maketu kuchyňského prkénka, které budete chtít vyrobit. Obloučky můžete kreslit pomocí různě velkých skleniček.

 

4 Nakreslenou maketu vystřihněte a tužkou ji obkreslete na připravený dřevěný plát.

 

5 Potom tvar prkénka pečlivě vyřízněte přímočarou pilou.

 

6 Otvor v prkénku vyřízněte tak, že nejdříve vyvrtáte otvor široký alespoň 1 cm a z něj začnete řezat kruh. V tomto případě je lepší použít pilový list na železo, protože je tenčí než list na dřevo a snadněji se s ním řežou malé oblouky.

 

7 Vyříznuté prkénko vybruste dohladka, hrany zaoblete.

 

8. Prkénko zbavte prachu a měkkým hadříkem natřete lněným olejem. Za 24 hodin natírání zopakujte.

 

 

 

Tipy na údržbu

Časté používání vody a mycího prostředku může oslabit povrch dřeva, které pak nebude odolné proti nožům. Kvůli dezinfekci po každém použití dřevo raději dobře přetřete hadříkem namočeným v octu. Pokud se chcete zbavit zápachu a prkénko zároveň vydezinfikovat, potřete ho polovinou citronu. Pro dlouhodobou údržbu je dobré prkénka občas vydrhnout pastou připravenou z 1 lžíce jedlé sody, 1 lžíce soli a 1 lžíce vody. Prkénko poté důkladně opláchněte teplou vodou.

 


Realizace, text a foto: Jana Ardanová

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek