Kouzelná agastache

Není sice moc známá a ani se často nepěstuje, můžete to ale napravit. Potenciál a kouzlo agastache totiž rozhodně má.

Agastache (Agastache sp.) se řadí do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Patří tedy do rodiny zahradních hluchavek, šalvěje, rozmarýny, levandule, ale i méně známé sápy či z Ameriky pocházející zavinutky. Také agastache pochází z amerického kontinentu, konkrétně z Mexika nebo jihozápadu USA. V našich podmínkách roste spíše jako krátkověká trvalka (na místě vydrží asi pět let) nebo snadno se vysemeňující letnička. Na zahradě se pěstuje hned několik druhů, nejčastěji se můžete setkat s agastache mexickou, agastache vrásčitou nebo agastache fenyklovou.

 

Co potřebuje

Všechny druhy agastache potřebují slunné místo a propustnou půdu, nevadí jim ani půda kamenitá, na lepší zahradní půdě budou však silnější a více pokvetou. Agastache jsou vyšší rostliny, podle druhu dorůstají do výšky 50–100 centimetrů a trsy se rozrůstají i do šířky. Vyhovují jim proto spíše volně pojaté výsadby nebo okraje záhonů.

 

Léčivé vlastnosti

Ve své původní domovině se agastache hojně využívaly jako léčivky, indiáni využívali jejich antiseptické účinky, v Evropě ale jejich léčivé vlastnosti na docenění teprve čekají.

 

Nejznámější druhy

Agastache mexická (A. mexicana) má klasy sytě modré (‚Blue Fortune‘) nebo fialové a připomínají trochu vysoké rozrazily. Na rozdíl od nich jim ale nevadí sušší stanoviště a chudší půda. Vysoké trsy jsou kompaktní a odspodu trochu dřevnatí, kvetou ale po celé léto až do mrazů. Agastache mexické se říká také citronová máta, její lístky tedy můžete bez obav používat i v kuchyni.

Agastache vrásčitá (A. rugosa) se pěstuje jako trvalka (‚Alabaster‘) a využívá se i jako léčivka. Má silné antibakteriální a antimykotické účinky a pomáhá i při zažívacích potížích. Klasy jejích květů jsou světle žluté a po usušení se hodí do suchých vazeb. Rostlina je mrazuvzdorná a láká včely i motýly.

Agastache fenyklová (A. foeniculum), které se říká i anýzová (například odrůda se zlatými listy ‚Golden Jubilee‘), se hodí do trvalkových záhonů. Celá rostlina výrazně voní, připravují se z ní osvěžující čaje a mladé listy se upotřebí i do salátů. Je také magnetem pro včely.

Agastache kopřivolistá (A. utricifolia) se pěstuje ve směsi zahradních kultivarů, v kolekci ‚Insekten Mix‘ najdete rostliny s květy modrými, růžovými i bílými. Všechny rostliny také voní a lákají hmyz.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek