Foto: Shutterstock

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Kuřecí biryani

Budete potřebovat:

  • 450 g rýže basmati
  • 5lžic rostlinného oleje
  • 4 tobolky kardamomu
  • 1 svitek skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 lžičky fenyklových semínek
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 5 cibulí
  • 6 stroužků česneku
  • 25 g čerstvého zázvoru
  • 5 rajčat
  • 400 g kuřecího masa (směs prsních a stehenních řízků)
  • 1,5 lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky garam masaly
  • sůl
  • 80 g bílého jogurtu
  • čerstvou mátu
  • čerstvý koriandr
  • 2 lžíce přepuštěného másla ghí (nemusí být)

Postup:

Rýži namočte alespoň na hodinu do studené vody. V hrnci na středním plameni rozehřejte olej, přidejte všechno koření až po kmín a opékejte, dokud se nerozvoní. Přidejte nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a zázvor a opékejte, dokud cibule nezhnědne. Nakonec přidejte rajčata a vše vařte 10 minut do změknutí. Základ by měl být hustý a měl by mít konzistenci pasty.

Kuřecí kousky vložte do základu, posypte zbylým kořením a za častého míchání duste pod pokličkou asi 10-20 minut.

Mezitím sceďte namočenou rýži a uvařte ji v dostatečném množství osolené vody. Když je kuře měkké, vmíchejte jogurt, najemno nasekanou čerstvou mátu a koriandr a nakonec vmíchejte ghí.

Uvařenou rýži smíchejte s kuřecím masem a omáčkou a podávejte.

 

Foto: Shutterstock

Čočkový dhal

Budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 10 g zázvoru
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíci kari koření
  • 1 chilli papričku
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 ml vody
  • 200 g červené čočky
  • 200 g rýže basmati
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • sůl

Postup:

Cibuli, česnek a zázvor nakrájejte najemno. Na oleji zpěňte cibulku, přidejte česnek, zázvor a koření a dvě minuty restujte.

Vmíchejte rajčata, zalijte kokosovým mlékem a vodou, vsypte propláchnutou čočku a na mírném ohni vařte do změknutí. Pole potřeby podlijte trochou vody, pokud by směs při vaření příliš zhoustla.

Rýži uvařte podle návodu na balení. Ke konci vaření z dhalu vyndejte bobkový list a podle chuti ho osolte.

Podávejte s vařenou rýží, posypaný nasekaným čerstvým koriandrem.

 

Foto: Shutterstock

Chai másala

Budete potřebovat:

  • 7–10 tobolek zeleného kardamomu
  • 4 celé hřebíčky
  • 5 kuliček bílého pepře
  • 1–2 smotky skořice
  • 1/2 lžičky mletého nebo drceného zázvoru (můžete nahradit několika plátky čerstvého)
  • 2 větší šálky vody
  • 1 lžíci kvalitního sypaného černého čaje (nejlépe assam nebo darjeeling)
  • 1 větší hrnek plnotučného mléka
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo podle chuti)

Postup:

Koření těsně před přípravou nápoje nadrťte v hmoždíři nebo hrubě namelte v mlýnku na koření. Případně použijte koření zakoupené již namleté. Větší kousky lépe uvolní aroma, nemusíte ho tedy mlít příliš najemno.

Do kastrolu nalijte vodu, přidejte nadrcenou směs koření a přiveďte ji k varu. Poté stáhněte na mírný plamen a vařte 10–15 minut, aby se vše krásně rozvonělo.

Přidejte čaj a povařte dalších 3–5 minut (podle toho, jak silný máte rádi čaj).

Přidejte mléko, oslaďte cukrem a opět přiveďte k varu. Poměr vody a mléka můžete upravit podle své chuti – osvědčený je poměr 2 díly čaje na 1 díl mléka, milovníci mléčné chuti mohou zvolit i 1 díl čaje na 1 díl mléka.

Hotový nápoj přeceďte do šálku a podávejte. Pijte ho ještě horký, aby vás důkladně zahřál.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek