Zázraky ze slaného těsta

Středomořská kuchyně umí ze slaného těsta vykouzlit báječné dobroty. Můžete si je dát například jako výbornou přílohu ke grilovanému masu, sýrům či salátům.

Focaccia s olivami a rozmarýnem

Budete potřebovat

  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 300 ml vody
  • 1 lžíci olivového oleje
  • černé olivy bez pecek
  • čerstvý rozmarýn
  • hrubší mořskou sůl

Hladkou mouku nasypte do mísy, přidejte sůl a droždí, promíchejte a uprostřed udělejte důlek. Vlijte 300 ml vlažné vody a olivový olej, promíchejte a pak prohněťte do pružného těsta. Větší mísu vymažte olejem, doprostřed dejte těsto, zakryjte potravinářskou fólií a nechte hodinu kynout na teplém místě. Pak těsto rukama roztlačte do většího kola. V pravidelných rozestupech do něj zatlačte nakrájené olivy a lístky rozmarýnu. Potřete olejem a posypte solí. Při teplotě 200 °C pečte 30 minut dozlatova.

 


Olivový chléb

Budete potřebovat

Na kvásek:

  • 120 ml vody
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 115 g hladké mouky
Na těsto:

  • 1 kg hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sekaného čerstvého rozmarýnu
  • 250 g černých oliv bez pecek
  • 675 ml vody

Připravte si kvásek – v misce rozpusťte sušené droždí v teplé vodě, přidejte mouku, rozmíchejte, zakryjte fólií a nechte asi 1 hodinu v teple vzejít (do dvojnásobného objemu).

V jiné míse smíchejte 1 kg mouky se solí a zbylým sušeným droždím. Přidejte vzešlý kvásek, pomalu přilévejte vlažnou vodu a s pomocí hnětače těsto zpracovávejte, dokud nebude pružné a hladké. Pak ho vyklopte na pomoučený vál a ještě asi 5 minut hněťte. Mísu vymažte olivovým olejem, těsto do ní vložte, zakryjte fólií a nechte 1–2 hodiny v teple kynout. Poté ho znovu propracujte, zapracujte do něj sekaný rozmarýn a olivový olej a těsto rozdělte na dva kusy. Ty vložte do pomoučených košíků nebo olivovým olejem vymazaných chlebových forem a opět nechte 1–2 hodiny kynout.

Pečte nejprve 15 minut v troubě vyhřáté na 230 °C, poté teplotu snižte na 180 °C a ještě 10 minut dopékejte. Vyjměte z trouby a kůrku chleba ihned potřete olivovým olejem.

 


Sýrový chlebíček se slaninou a olivami

Budete potřebovat

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 4 vejce
  • 50 ml olivového oleje
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 150 ml polotučného mléka
  • pepř
  • 200 g sýru ementál
  • 200 g anglické slaniny v celku
  • 200 g oliv bez pecky

Mouku smíchejte s kypřicím práškem, přidáme vejce rozšlehaná v mléce, bílé víno a olej a metličkou vyšlehejte těsto. Olivy nakrájejte na plátky, sýr nastrouhejte najemno, slaninu nakrájejte na malé kostičky. Vše postupně vmíchejte do těsta, ochuťte ho solí a pepřem a nalijte do formy na biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 200 ºC asi 15 minut, pak teplotu snižte na 170 ºC a dopékejte dalších 30 minut.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek