Foto: Shutterstock

Schwarzwaldská pochoutka trochu jinak

Hledáte recept na dezert, kterým byste polaskali chuťové pohárky své drahé polovičky? Zkuste upéct delikátní kakaovou roládu se šlehačkovou náplní a lahodnými višněmi.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 3 lžíce cukru
  • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžíce kakaa

Na náplň:

  • višňový kompot
  • 1,5 lžičky škrobu
  • 5 lžic griotky nebo višňovice
  • 330 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky

Postup:

 

Foto: Shutterstock

Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte vodu a vmíchejte sníh ušlehaný z bílků a cukru. Poté opatrně vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Nakonec do těsta zapracujte a kakao.

Těsto rozetřete na plech potažený pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10–15 minut. Ještě horký upečený piškot i s papírem srolujte a nechte vychladnout.

Višně slijte a vypeckujte, šťávu povařte se škrobem, nechte vychladnout a přidejte griotku. Smetanu vyšlehejte s cukrem a ztužovačem dotuha.

Vychladlou roládu rozrolujte, potřete višňovou šťávou a na to ušlehanou šlehačkou. Podél jednoho delšího okraje rozložte višně, roládu opět zarolujte. Na několik hodin ji vložte do lednice, ideálně do druhého dne.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články