Podzimní menu

Máte doma čerstvé houby, dýně a další podzimní dobroty? Připravte si z nich skvělé zdravé menu. Co třeba připravit si poctivou domácí bramboračku nebo tousty s pečenou dýní.

Domácí bramboračka s hříbky

  • 6 brambor
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 250 g hříbků
  • 1–2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • špetka drceného kmínu
  • špetka majoránky
  • zelená petrželová nať
  • 2 + 3 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • zeleninový vývar

 

Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, očištěné houby, oloupanou cibuli a mrkev rovněž nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte 2 lžíce sádla a dejte na něj opékat nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte mrkev a houby. Opékejte asi pět minut. Dochuťte prolisovaným česnekem. Přidejte nakrájené brambory a směs osolte, opepřete a okmínujte. Zalijte zeleninovým vývarem, aby byly všechny suroviny ponořené. Vařte, dokud nebudou brambory téměř měkké. V malém hrnci rozpusťte 3 lžíce sádla a vsypte 3 lžíce mouky. Usmažte jíšku, vlijte ji do bramboračky a provařte 10 minut. Dochuťte sušenou majoránkou a podávejte polévku posypanou nasekanou čerstvou petrželkou.

 

 

Tousty s dýní a kozím sýrem

  • 1 menší dýně
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • sůl, pepř
  • francouzská bageta
  • čerstvý tymián
  • vlašské ořechy nebo loupaná dýňová semínka

 

Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na kostičky. Rozložte ji na plech potažený pečicím papírem, pokapejte olivovým a medem, osolte a opepřete. Vložte plech do trouby a pečte 15–20 minut, dokud dýně nezměkne. Vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout. Nakrájené plátky bagety nasucho opečte na pánvi, potřete je kozím sýrem a poklaďte pečenou dýní. Posypte nasekanými vlašskými ořechy nebo loupanými dýňovými semínky a lístečky čerstvého tymiánu. Ihned podávejte.

 

 

Salát s fíky a sýrem feta

  • čerstvý listový salát nebo rukola
  • čerstvé ostružiny
  • čerstvé fíky (nebo vyzrálé švestky)
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • loupaná dýňová semínka nebo vlašské ořechy
  • čerstvý kozí sýr nebo sýr feta

Na zálivku:

  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu

 

Omyté a osušené salátové listy naaranžujte na talíř, poklaďte kousky sýra, pokrájenými fíky a čerstvými ostružinami, posypejte loupanými dýňovými semínky, zakápněte zálivkou připravenou z balzamikového octa, dijonské hořčice a medu a můžete servírovat.

 

Horký cider

  • 1 litr jablečného cideru
  • 6 lžic kvalitního rumu
  • 1 kousek celé skořice
  • 1 badyán
  • 6 hřebíčků
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • jablka k podávání

 

Do kastrůlku nalijte cider, přidejte koření a cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte trochu vychladnout, přilijte rum a zamíchejte. Podávejte ve skleněném šálku, do kterého vložíte plátek čerstvého jablka.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek