Pochoutky z grilu

Grilovací sezóna už je v plném proudu, a tak vám jistě přijde k chuti pár receptů ze světové kuchyně. Co takhle losos s avokádovým guacamole, kuřecí tacos nebo vepřové ražniči?

Grilovaný losos s avokádovým guacamole

budete potřebovat

  • 500 g lososových filetů
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • listový salát
  • cherry rajčátka
  • červenou cibuli
  • sezamová semínka

na guacamole:

  • 1 zralé avokádo
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 1 menší rajče
  • 1 červenou cibuli
  • 1/2 chilli papričky
  • hrst lisů koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

 

postup

 

* Filety lososa očistěte, potřete olivovým olejem a citronovou šťávou. Osolte je, opepřete a nechte 60 minut odležet v lednici.

* Mezitím si připravte guacamole. Rajče zbavené dužniny, oloupanou cibuli a papričku bez semínek nakrájejte nadrobno. Avokádo rozmačkejte a smíchejte s citronovou šťávou. Přidejte nakrájenou zeleninu, nasekaný koriandr, utřený česnek, špetku soli a mletého pepře a promíchejte, případně rozmixujte.

* Na rozpáleném grilu opečte filety z lososa. Servírujte je na listovém salátu s cherry rajčátky a nasekanou červenou cibulí spolu s avokádovým guacamole.

 

 

foto: Shutterstock

Tacos s grilovaným kuřetem

budete potřebovat

  • 250 g kuřecích prsou
  • 1 lžíci uzené papriky
  • 1 hrst cherry rajčat
  • 1 avokádo
  • 1 červenou cibuli
  • 1 okurku
  • 80 g bílého jogurtu
  • olivový olej
  • 4 kukuřičné tortilly
  • čerstvý koriandr
  • limetku
  • sůl
  • pepř

 

 

postup

 

* Kuřecí prsa podélně rozpulte. Potřete je olejem, osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.

* Nakrájejte rajčata, okurku a cibuli na plátky. Avokádo rozpulte, vytáhněte pecku a dužinu pokrájejte na větší kousky.

* Jogurt promíchejte s trochou oleje, osolte, opepřete a lehce zakápněte limetkovou šťávou. Tortilly nahřejte na grilu.

* Kuřecí maso ogrilujte a nakrájejte na plátky. Nahřáté placky naplňte připravenou zeleninou a masem. Pokapejte jogurtem a posypte lístky koriandru. Podávejte s měsíčkem limetky na dochucení.

 

 

foto: Shutterstock

Vepřové ražniči

budete potřebovat

  • 120 ml červeného vinného octa
  • 120 ml olivového oleje
  • 1 velká červená cibule
  • 1 palička česneku
  • hrst čerstvé zelené petrželky
  • 1 kg vepřového masa (ideálně panenky)
  • sůl
  • pepř
  • limetka
  • cherry rajčátka
  • brambory

 

postup

 

* Vepřové maso nakrájejte na kousky.

* Do většího uzavíratelného igelitového sáčku nalijte červený vinný ocet a olivový olej, přidejte najemno nasekanou cibuli a zelenou petrželku, prolisovaný česnek a pokrájené maso, uzavřete, protřepte a nechte alespoň 4 hodiny nebo přes noc marinovat.

* Pak maso napíchejte na jehly nebo špejle a grilujte, dokud není dobře propečené.

* Podávejte s grilovanými cherry rajčátky a opečenými bramborami.


Tip
Ražniči můžete podávat i s čerstvým chlebem a zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Talíř s otisky

Talíř s otisky

Rostliny s výraznější strukturou, například luční trávy nebo divoké koření, můžete využít pro vytvoření jedinečných plastických vzorů. Ozdobte si s nimi třeba dekorativní talíř.

Celý článek

Slaďoučké meruňky

Slaďoučké meruňky

Sametové meruňky nesmí v létě na našem stole chybět. nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale v koláči chutnají také skvěle. Nebo máte chuť vyzkoušet je pečené, s medem a skořicí?

Celý článek

Přečtěte si

Jak uklízet bez chemie

Jak uklízet bez chemie

www.chatar-chalupar.cz

Vlastní, domácí čisticí prostředky mají dvě základní výhody: ušetří finance a jsou šetrnější k přírodě. Navíc je jejich výroba jednoduchá a většinu potřebných surovin máme běžně doma.

U stylistky v Lisabonu

U stylistky v Lisabonu

www.peknebydleni.cz

Devětadvacetiletá stylistka a influencerka Mafalda Patrício žije v portugalském Lisabonu. Má ráda eklektický styl, ve kterém mají čestné místo i ručně malované kachlíčky.